Αρχική > ανακοινώσεις, κινητοποιήσεις > Ολοι οι εργαζόμενοι – μέλη στα σωματεία τους

Ολοι οι εργαζόμενοι – μέλη στα σωματεία τους

25 Ιανουαρίου 2011 Σχολιάστε Go to comments

Σε κινητοποιήση στο  Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί αύριο η Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζομένων – Ανέργων στα ΜΜΕ, προκειμένου να επιτευχθεί η εγγραφή στην Ένωση πολλών δημοσιογράφων , οι οποίοι εδώ και χρόνια βρίσκονται έξω από το συνδικαλιστικό τους φορέα, αφού αυτός αρνείται να τους δεκτεί.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της Διακλαδικής των ΜΜΕ

 

«Την Τετάρτη 26 Γενάρη θα συγκληθεί το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να εξετάσει τις προσφυγές των συναδέλφων για να ενταχθούν στην Ένωση, ένα χρόνο μετά από την ημερομηνία που κατάθεσαν τις αιτήσεις τους. Προηγουμένως το Διοικητικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία είχε απορρίψει τις αιτήσεις τους με την αιτιολογία ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, παρόλο που στην πλειοψηφία τους εργάζονται ως δημοσιογράφοι. Η αντίστοιχη τελετουργία επαναλαμβάνεται και φέτος, με την Ένωση να ανακοινώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 17 Φλεβάρη στο βαθμό όμως που ανταποκρίνονται σε μια σειρά από αυστηρά κριτήρια, αλλιώς θα συναντήσουν κλειστές πόρτες (κυριολεκτικά συχνά).

Ένα χρόνο μετά όμως αυτή η διαδικασία ίσως είναι η μόνη που μπορεί να προκαλέσει γέλιο σε μια κοινωνία που βρίσκεται στο κατώφλι της εξαθλίωσης. Η επισήμανση ότι η λειτουργία και η δομή αρκετών σωματείων του Τύπου και κυρίως της ΕΣΗΕΑ προσιδιάζει περισσότερο με επιμελητήριο ή κάστα που προϋποθέτει αυστηρές τελετές μύησης και λιγότερο με συνδικαλιστικό φορέα, έχει γίνει ήδη αρκετές φορές. Άλλες τόσες ή περισσότερες είναι και οι διαμαρτυρίες για τη συντήρηση ενός απαράδεκτου καθεστώτος που αποκλείει από τα σωματεία τα νέα και επισφαλώς εργαζόμενα τμήματα της απασχόλησης μόνο και μόνο για να μη διαιρεθεί η πίτα του Αγγελιοσήμου σε περισσότερα κομμάτια. Όλες τις φορές όμως αυτά τα διαβήματα προσέκρουαν στα τείχη που ορθώνονταν γύρω  από μια άκαμπτη αλλά προ πολλού παρωχημένη καταστατική διαδικασία.

Στη νέα εποχή όμως που ο στρατηγικός στόχος της εργοδοσίας δεν είναι άλλος από την απαξίωση της μισθωτής εργασίας και κάθε μορφής συλλογικής διαπραγμάτευσης με τα νομικά εργαλεία που της παρέχουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας, η μόνη στρατηγική απάντηση που μπορούν να δώσουν οι εργαζόμενοι είναι η ενότητα και ο αγώνας τους. Βασική προϋπόθεση όμως γι’ αυτό είναι η ύπαρξη ισχυρών συνδικαλιστικών φορέων που θα αγκαλιάζουν όλο το φάσμα της εργασίας και θα οργανώνουν την αντίσταση . Τα σωματεία- συντεχνίες που αποκλείουν από το εσωτερικό τους τα πιο ευάλωτα κομμάτια της απασχόλησης, υπονομεύοντας το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς στη βάση ενός συστήματος διαπλοκής και προνομίων για λίγους και εκλεκτούς, έχουν απαξιωθεί προ πολλού στη συνείδηση των εργαζομένων και έχουν ημερομηνία λήξης. Ακόμα και το άγχος για την περιφρούρηση του Αγγελιόσημου θα το λύσει η ίδια η πραγματικότητα και για την ακρίβεια η συμμαχία διαφημιστών – εκδοτών που στην επόμενη στροφή θα το αμφισβητήσει. Και τότε δε θα υπάρχει κανείς να το υπερασπιστεί.

Γι’ αυτό λοιπόν τώρα, ήρθε η ώρα να πούμε τέλος μ’ αυτού του είδους το συνδικαλισμό και να διεκδικήσουμε ανοιχτά, μαζικά και δημοκρατικά σωματεία που θα δώσουν έναν διαρκή και παρατεταμένο αγώνα για την υπεράσπιση και την επανακατοχύρωση των μισθών μας, της κοινωνικής ασφάλισης, του δικαιώματος στην απεργία, της αξιοπρέπειας μας και εν τέλει της ποιότητας της δουλείας μας.

  • Καλούμε το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να δεχτεί τις προσφυγές των συναδέλφων που είτε εργάζονται ως δημοσιογράφοι με οποιαδήποτε μορφή εργασιακής σχέσης είτε έμειναν άνεργοι
  • Καλούμε τους συναδέλφους να υποβάλλουν μαζικά και συλλογικά αιτήσεις ώστε να ενταχθούν στο σωματείο τους

Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις εγγραφή όλων των εργαζομένων του Τύπου στα σωματεία τους.

Όλοι την Τετάρτη στις 12 στη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου στην ΕΣΗΕΑ

Διακλαδική Πρωτοβουλία Εργαζομένων – Ανέργων στα ΜΜΕ

Για πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις εγγραφών και τον προγραμματισμό συλλογικής υποβολής αιτήσεων επικοινωνήστε μαζί μας: diakladiki.mme@gmail.com»

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s