Αρχική > ειδήσεις > Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για άνοιγμα των επαγγελμάτων

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για άνοιγμα των επαγγελμάτων

20 Ιανουαρίου 2011 Σχολιάστε Go to comments

από tvxs tvxs

Την κατάργηση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για την άρση των περιορισμών στα επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», το οποίο εγκρίθηκε απόψε από το υπουργικό συμβούλιο.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μία οριζόντια ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει 4 μήνες μετά από την ψήφισή του και με την οποία καταργούνται όλοι οι περιορισμοί (γεωγραφικοί διοικητικοί κ.λπ.), καθώς και των απαιτήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα επαγγέλματα, εκτός και εάν επιβάλλεται η διατήρησή τους από το δημόσιο συμφέρον.

Ακόμη, περιλαμβάνεται μια ειδική ρύθμιση για τα πέντε επαγγέλματα που αναφέρονται στο μνημόνιο «συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί- αρχιτέκτονες, ορκωτοί λογιστές». Το επάγγελμα των φαρμακοποιών απελευθερώνεται με ειδικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στην εισήγηση του ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «ο κανόνας γίνεται η ελεύθερη άσκηση ενός επαγγέλματος, εκτός και εάν επιβάλλεται η διατήρηση περιορισμών για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος».

Επιπλέον, τόνισε ότι «καταργούνται συγκεκριμένοι περιορισμοί, που ισχύουν για τα επαγγέλματα που προβλέπονται στο μνημόνιο, δηλαδή του δικηγόρου, του συμβολαιογράφου, των μηχανικών- αρχιτεκτόνων και των ορκωτών ελεγκτών».

Ειδικότερα, από το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση «περιορισμών ως προς τον αριθμό των προσώπων που μπορούν να εξασκούν ένα επάγγελμα (πληθυσμιακά κριτήρια, numerus clausus), η εξάρτηση της διοικητικής άδειας, από την ύπαρξη «πραγματικής ανάγκης» κατά τη ουσιαστική εκτίμηση της διοικητικής αρχής, οι γεωγραφικοί περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος, οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των ομοίων επαγγελματικών εγκαταστάσεων, οι προβλέψεις, είτε αποκλειστικής δυνατότητας διάθεσης, είτε απαγόρευσης διάθεσης είδους αγαθών, από ορισμένες κατηγορίες επαγγελματικών εγκαταστάσεων, η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή, οι περιορισμοί που σχετίζονται με τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, η επιβολή υποχρεωτικών κατωτάτων ή ανωτάτων τιμών ή αμοιβών και η απαίτηση χορήγησης προηγούμενης διοικητικής άδειας για την άσκηση επαγγέλματος».

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ανωτέρω περιορισμοί και απαιτήσεις καταργούνται 4 μήνες μετά από την ψήφιση του νόμου, εκτός εάν, μέσα στην ίδια τετράμηνη προθεσμία εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, που θα επιτρέπει εξαιρέσεις για συγκεκριμένο επάγγελμα.

Ακόμη το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών σε αρχιτέκτονες, μηχανικούς, ορκωτούς λογιστές, συμβολαιογράφους και δικηγόρους. Για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται και η αύξηση του αριθμού τους, ενώ για τους δικηγόρους προβλέπεται και η κατάργηση της απαγόρευσης της διαφήμισης και των γεωγραφικών περιορισμών άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι με το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα υπάρξουν οφέλη τόσο για την οικονομία, όσο και για τους πολίτες,
όπως η μείωση στην τιμή των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διευκόλυνση των νέων και των νεοεισερχόμενων επαγγελματιών στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας, η μεσομακροπρόθεσμη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών επίσης ως συνέπεια της αύξησης του ανταγωνισμού, καθώς και η αύξηση της παραγωγικότητας και ο εκσυγχρονισμός του συνόλου της οικονομίας».

Advertisements
Κατηγορίες:ειδήσεις Ετικέτες: , , , ,
  1. 22 Ιανουαρίου 2011 στο 17:27

    Αραγε με τη νέα διάταξη με την οποία «Καταργείται η επιβολή ή η απαγόρευση ασκήσεως επαγγέλματος με ορισμένη εταιρική μορφή» καταργείται και η υποχρεωτική δημιουργία ΑΕ και ΕΠΕ από τους φορτηγατζήδες?
    Αν θυμάμαι καλά κι εκείνη η διάταξη θεσπίστηκε στα πλαίσια ανοίγματος του κλειστού επαγγέλματος.
    Τελικά το «άνοιγμα» τι επιβάλλει? Την υποχρεωτική εταιρική μορφή ή την κατάργηση της υποχρεωτικής εταιρικής μορφής? Flexible έννοια η απελευθέρωση, όπως λένε και οι Αγγλομαθείς της κυβέρνησης και της τρόικας.

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s