Αρχική > ειδήσεις > 15% τσεκούρι στους μισθούς και ωράρια γαλέρας πρότειναν Μπόμπολας και Ψυχάρης στη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ…

15% τσεκούρι στους μισθούς και ωράρια γαλέρας πρότειναν Μπόμπολας και Ψυχάρης στη διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ…

14 Ιανουαρίου 2011 Σχολιάστε Go to comments

από asyntaxtostypos.wordpress.com

Μειώσεις 15% στους μισθούς, εντατικοποίηση γαλέρας με κυλιόμενο 8ωρο, αποκλειστική απασχόληση και πολλά άλλα πρότειναν οι εκδότες στην σημερινή διαπραγμάτευση που έγινε στην Αθήνα μεταξύ της ΕΣΗΕΑ και της ΕΙΗΕΑ.

Τα αφεντικά του Τύπου εμφανίσθηκαν σε δύο γραμμές. Ο Ζορζ Μπομπολά το έπαιξε πολύ κακός. Πρότεινε μειώσεις αποδοχών κατά 15%, μείωση αποδοχών για την εργασία της Κυριακής από 100% σε 75% επί της ημερήσιας αμοιβής και φυσικά εμμέσως πλην σαφώς ελευθερία κινήσεων σε ό,τι αφορά της απολύσεις. Ο άλλος, ο απλά «κακός» ο μεσιές Ψυχάρης πρότεινε «μηδενικές αυξήσεις» και «μηδενικές απολύσεις» αρκεί να γίνουν αποδεκτά τα εξής:

 

-Μία εργασία για τους δημοσιογράφους.  Η δεύτερη θα θεωρείται αναγκαστικά ως επιμίσθιο – Κυλιόμενο πενθήμερο ωράριο – Μείωση της αποζημίωσης για τη συνταξιοδότηση από το 70% στο 45% – Μη μεταφορά αργιών – Καθιέρωση 8ωρου για τους δημοσιογράφους.

Δεν υπήρξε συμφωνία και ορίσθηκε νέα συνάντηση στις 19 Ιανουαρίου. Τι έπραξε και πως απάντησε ο κυρ Πάνος; Δεν το γνωρίζουμε. Θα δείξει όταν θα περιγράφει… το πτώμα με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Τι λένε τα άλλα σαίνια της ΕΣΗΕΑ; Καμιά ενημέρωση θα πέσει σύντροφοι;

Οι προτάσεις είναι απαράδεκτες. Δεν μπορούμε να τις δεχτούμε. Σε κατάσταση κρίσης οι κύριοι της ΕΙΗΕΑ βρήκαν ευκαιρία και απαιτούν και το σκύλο χορτάτο και την πίτα ολόκληρη. Να τους θυμίσουμε ότι παρά τις διάφορες φημολογίες που κυκλοφορούν και οι δημοσιογράφοι είναι άνθρωποι και έχουν ανάγκες.

Ας θυμηθούμε και το non paper που είχαν στείλει οι εκδότες ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο. Για να κατανοήσουμε τις προθέσεις τους…

Οι προτάσεις των εκδοτών προς την ΕΣΗΕΑ ήταν οι εξής:

1.Η υπό συζήτηση σύμβαση καλύπτει τις εφημερίδες μέλη της ΕΙΗΕΑ και όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε αυτές. Οι όροι της κατασχύουν πάσης αντιθέτου διατάξεως που έχει τυχόν περιληφθεί σε προγενέστερη συμφωνία, εξαιρουμένων των διατάξεων για το ύψος των αποδοχών.

2. Η Σύμβαση συνάπτεται υπό το φως των ριζικών αλλαγών και εξελίξεων που έχουν επέλθει στη λειτουργία των ΜΜΕ.

3. Οι δυο Ενώσεις συμφωνούν ότι οι ανατρεπτικές αλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ επιβάλλουν θεσμικές μεταβολές που θα εξασφαλίζουν την εργασία και τις αμοιβές των δημοσιογράφων καθώς και την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη τους. Οι δυο Ενώσεις δεσμεύονται για την υπαγωγή στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του ΕΔΟΕΑΠ όλων των εργαζομένων για τρία τουλάχιστον έτσι στον Τύπο ανεξαρτήτως της ιδιότητας των ως μελών ή μη επαγγελματικών οργανώσεων.

4. Οι εφημερίδες έχουν το δικαίωμα να κυκλοφορούν ορισμένες μόνον ή και όλες τις ημέρες της εβδομάδος, όπως λειτουργούν τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ.

5. Ειδικότερα οι ημερήσιες εφημερίδες κυκλοφορούν σε έντυπες εκδόσεις όσες και όποιες ώρες και ημέρες της εβδομάδας επιθυμούν. Οι εφημερίδες διατίθενται, υπό όρους που καθορίζουν οι ίδιες, στο Διαδίκτυο. Η κατ΄ επιλογήν των εφημερίδων κυκλοφορίας του με έντυπη ή/και ηλεκτρονική μορφή καθημερινώς ή/και τις ημέρες των πάσης φύσεως αργιών γίνεται τηρουμένου του 5νθήμερου εργασίας των συντακτών.

6. Οι εφημερίδες οφείλουν να ορίζουν ωράριο εργασίας για τους δημοσιογράφους τέτοιο ώστε να απασχολείται ο συντάκτης επί πέντε συνεχείς ημέρες εβδομαδιαίως και να έχει έτσι διήμερη ανάπαυση. Το εν λόγω εβδομαδιαίο ωράριο μπορεί να είναι κυλιόμενο. Στην περίπτωση αυτή εφόσον ο συντάκτης εργασθεί Κυριακή δικαιούται πρόσθετης αμοιβής ίσης προς το 1/25χ1,25 του μηνιαίου μισθού του. Της ίδιας αμοιβής δικαιούται και ο συντάκτης ο οποίος εργάζεται κατά τις επίσημες αργίες οι οποίες δεν μετατίθενται.

7. Απασχόληση συντάκτη σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή δημόσια υπηρεσία όπως π.χ τηλεόραση, ραδιόφωνο, ΑΠΕ, [περιοδικά, εβδομαδιαίες εφημερίδες, γραφεία Τύπου υπουργείων ή επιχειρήσεων κ.λ.π. είτε με σύμβαση εξηρτημένης εργασίας είτε με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών, λογίζεται απασχόληση σε ημερήσια εφημερίδα με αποτέλεσμα να θεωρείται ότι ο συντάκτης δεν απασχολείται πλήρως στην εφημερίδα στην οποία εργαζόταν πριν από την ανάληψη των ανωτέρω καθηκόντων του και δεν δικαιούται τις αποδοχές που προβλέπει η σύμβαση.

8. Οι συντάκτες που εργάζονται ήδη στις ημερήσιες εφημερίδες υποχρεούνται εντός μηνός από την υπογραφή της Συμβάσεως αυτής να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση με τον αριθμό και το είδος των επιπλέον απασχολήσεων τους και το χρόνο ενάρξεως κάθε μιας.

9. Ο συντάκτης κατά την ημέρα που προσλαμβάνεται σε ημερήσια εφημερίδα υποχρεούται να υποβάλει την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση. Η ανάληψη πρόσθετης απασχόλησης μετά την υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων και εφόσον γίνει χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συμφωνία της εφημερίδας θεωρείται ότι συνιστά καταγγελία της συμβάσεως εργασίας εκ μέρους του εργαζομένου. Αν η εφημερίδα δεν αποδεχτεί την καταγγελία αυτή, δικαιούται να περιορίσει τις αποδοχές του καταγγέλλοντος στο ένα τέταρτο(1/4) των έως τότε καταβαλλομένων.

10. Η καταβαλλόμενη αποζημίωση λόγω αποχωρήσεως προς συνταξιοδότηση ισούται με το 40% της αποζημιώσεως λόγω απόλυσης»..

Advertisements
Κατηγορίες:ειδήσεις Ετικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s