Αρχική > ανακοινώσεις > ΠΕΝΤΕ (ΓΙΑ ΑΡΧΗ) ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ «ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΠΕΝΤΕ (ΓΙΑ ΑΡΧΗ) ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ «ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ» ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

14 Ιανουαρίου 2011 Σχολιάστε Go to comments

από paratypos.blogspot.com

 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ άλλο ένα αντεργατικό νομοθετικό έκτρωμα, ο ν. 3899/2010, που θεσπίζει εκτός των άλλων και την περιβόητη «ειδική επιχειρησιακή» συλλογική σύμβαση εργασίας.

 

Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ, και πιο ειδικά στα περιοδικά δεν αναγνωρίζουμε το νόμο αυτό, απαιτούμε την κατάργησή του, προασπίζουμε συλλογικά τους μισθούς μας και τη συλλογική σύμβαση που ισχύει για όλους μας.

Όταν και εάν κληθούμε από τον εκδότη/ εργοδότη μας σε διαβούλευση, συναίνεση ή συμφωνία προκειμένου να υπογράψουμε οποιασδήποτε μορφής «σύμβαση», πράττουμε τα εξής:

Πρώτο, αρνούμαστε να συζητήσουμε το οτιδήποτε, ιδίως σε ατομική βάση, απαντώντας ότι αυτό δικαίωμα έχει να το κάνει μόνο η συλλογική μας εκπροσώπηση, η ΕΣΠΗΤ, ή όποιο άλλο σωματείο καλύπτει τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων που απασχολούνται στην εκδοτική επιχείρηση.

Δεύτερο, καταγγέλλουμε την εργοδοτική πρόθεση «κατάργησης» της ισχύουσας ΣΣΕ στο σωματείο μας, και το καλούμε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, να διευκολύνει την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης και να έρθει σε επαφή με την εργοδοσία απαιτώντας την ανάκληση των μεθοδεύσεών της.

Τρίτο, καλούμε σε συνέλευση ΟΛΩΝ των εργαζόμενων στην επιχείρηση, ανεξάρτητα ειδικότητας, με την κάλυψη των οικείων σωματείων και ενώσεων, και ενημερώνονται οι συνάδελφοι για την ανάγκη να μην υπογράψει κανείς τίποτα κατά μόνας! Οι μισθοί μας είναι αδιαπραγμάτευτοι, όσο αδιαπραγμάτευτο ήταν για την εργοδοσία να μη μοιράζεται τα κέρδη της με το προσωπικό της. Δεν ανεχόμαστε να μοιραστούμε την όποια χασούρα υπάρχει σε διάφορες εκδοτικές εταιρείες! Δεν προκαλέσαμε εμείς την κρίση, δεν την πληρώνουμε εμείς.

Τέταρτο, σε περίπτωση που η εργοδοσία δεν υποχωρεί από το σχέδιο πετσοκόμματος των μισθών μας ή απόλυσης συναδέλφων, δε λυγίζουμε, δε διαλέγουμε τον ατομικό δρόμο, που θα μας οδηγήσει στο ατομικό… λιντσάρισμα από την εργοδοσία. Επιμένουμε συλλογικά! Άλλωστε, χωρίς συναίνεση και υπογραφή κλαδικού σωματείου (ΕΣΠΗΤ), δεν μπορεί να προχωρήσει η εργοδοσία.

Πέμπτο, αποφασίζουμε να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, σε στάσεις εργασίας, ακόμα και σε απεργίες. Απαιτούμε απόλυτη κάλυψη και στήριξη όλων των οικείων σωματείων, καλούμε σε ενεργή εκδήλωση αλληλεγγύης όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, και καταγγέλλουμε δημοσίως στην κοινωνία και στα ΜΜΕ την εργοδοτική προσπάθεια περιστολής των δικαιωμάτων μας.

Συνάδελφοι,

Το παράδειγμα της ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ που προχώρησε σε συμφωνία μείωσης κατά 9% των μισθών, την επόμενη διετία, με την απαράδεκτη συναίνεση του επιχειρησιακού σωματείου, είναι ενδεικτικό των εργοδοτικών διαθέσεων: η εταιρεία προβλέπει να κλείσει τη χρήση του 2010 με κερδοφορία! Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι η εργοδοσία προκειμένου να αβγατίσει τα κέρδη της πετάει ακόμα και το «φύλλο συκής» της «κρίσης» ή των «ζημιών». Στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», ρίχνουν το κόστος συμπιέζοντας τους μισθούς μας κι όχι τα κέρδη τους. Στο όνομα του δημόσιου χρέους, αυξάνουν τις ιδιωτικές καταθέσεις τους! Στο όνομα των όποιων σημερινών ζημιών, θέλουν να μας χρίσουν …συνέταιρους, αποσιωπώντας ότι οι δικές τους επιλογές τις προκάλεσαν – και πολύ περισσότερο ότι πριν τις ζημίες υπήρχαν και κέρδη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s