Αρχική > ειδήσεις > Οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

Οι πορείες στη Θεσσαλονίκη

16 Δεκεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

Στη Θεσσαλονίκη οι διαδηλωτές είχαν τρία ραντεβού: αυτό του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΕΔΟΘ (10:30, ΕΚΘ), αυτό του ΠΑΜΕ και αυτό της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων (Kαμάρα, 09:30). Κατά χιλιάδες συμμετείχαν οι εργαζόμενοι και στις 3 συγκεντρώσεις, με αυτές του ΠΑΜΕ και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων να  τα μεγαλύτερα μπλοκ.

Πρωτοβάθμια Σωματεία:

Στη Καμάρα συγκεντρώθηκαν πρωτοβάθμια σωματεία από το Δημόσιο (ΕΛΜΕ, διδασκαλικοί σύλλογοι) και Ιδιωτικό Τομέα (Βιβλιοϋπάλληλοι, Μισθωτοί Τεχνικοί), το Συντονιστικό Γενικών Συνελεύσεων ΑΠΘ- ΠΑΜΑΚ  με 19 Γενικές Συνελεύσεις, οργανώσεις της αριστεράς και της αυτονομίας. Πιο νωρίς είχε γίνει κατάληψη στο ΤΣΜΕΔΕ από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η οποία έληξε με την έναρξη της πορείας κατά τις 11, και αποκλεισμός των πολυκαταστημάτων Public και Notos Gallery, από το Σωματείο Βιβλίου Χάρτου και την Πρωτοβουλία των Σωματείων.

Η πορεία ξεκίνησε με περίπου 5000- 6000 άτομα, στις 11 περίπου και πέρασε από τη συγκέντρωση του ΕΚΘ. Εκεί διαδηλωτές πήραν το λόγο καταγγέλοντας τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία για τον ξεπουλημένο της ρόλο και τη συμφωνία με την βασικές κυβερνητικές επιλογές. Είναι σημαντικό ότι ακόμα και ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΚΘ (πολύ λιγότεροι σε σχέση με την 5 η Μάη), επικρότησε στην  πλειοψηφία του την κίνηση αυτή.

Η πορεία συνεχίστηκε από κοινού και έφτασε έξω από το πρώην Υπουργείο, όπου στην κυκλωτική κίνηση αποκελισμού του Υπουργείου από τα Πρωτοβάθμια Σωματεία, οι δυνάμεις καταστολής απάντησαν με βροχή από χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η πορεία απωθήθηκε προς το Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ έγιναν και 20 προσαγωγές όταν τα ΜΑΤ εγκλώβισαν μια ομάδα διαδηλωτών μπροστά από μια πολυκατοικία, χωρίς κανεναν απολύτως λόγο.

Ακολούθησε διαδήλωση στη ΓΑΔΘ 3000 διαδηλωτών, που απαιτούσαν την απελευθέρωση των προσαχθέντων. Οι 17 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι 3 κρατήθηκαν. Αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι οι 17 αρνήθηκαν να βγουν από το κτίριο της ΓΑΔΘ, παρά το γεγονός ότι τους είχαν παραδοθεί οι ταυτότητές τους, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 3 άλλους διαδηλωτές που η τύχη τους παρέμενε ως τότε άγνωστη. Τελικά ,οι δύο από αυτούς, οι οποίοι ήταν τραυματισμένοι (ο ένας στο χέρι και ο άλλος στο πόδι) μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ στον τρίτο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης, κατηγορία, που σύμφωνα με τους δικηγόρους, δεν μπορεί να προσωποποιηθεί.

http://arefeaak.files.wordpress.com/2010/12/p1012400.jpg

http://arefeaak.files.wordpress.com/2010/12/p1012359.jpg

http://arefeaak.files.wordpress.com/2010/12/p1012351.jpg

http://arefeaak.files.wordpress.com/2010/12/p1012334.jpg

http://arefeaak.files.wordpress.com/2010/12/dsc01507.jpghttp://arefeaak.files.wordpress.com/2010/12/dsc01516_0.jpg

περισσότερες πληροφορίες: alterthess.gr

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s