Αρχική > ειδήσεις > Σοκ και δέος στα εργασιακά

Σοκ και δέος στα εργασιακά

9 Δεκεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

Το καυτό σχέδιο για τις ανατροπές στις συμβάσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα 8 βασικά σημεία
Μέχρι αργά το βράδυ τα 8 βασικά σημεία του νομοσχεδίου προέβλεπαν τα εξής:

1. Οι συμφωνίες μεταξύ εργοδότη και εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις για τις μειώσεις των μισθών (δεν θα υπάρχει ποσοστό μείωσης) θα έχουν διάρκεια 1 + 1 έτος και απλώς θα γνωστοποιούνται στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου του ΣΕΠΕ (Επιθεώρηση Εργασίας) συνοδευόμενες από αιτιολογική έκθεση.

2. Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών (δηλαδή συμβάσεις μείωσης μισθών έναντι της κλαδικής) θα μπορούν να συναφθούν ανά πάσα στιγμή, αρκεί να διατηρείται σταθερός ο αριθμός των εργαζομένων (εμμέσως προκύπτει ότι η απόλυση θα αναπληρώνεται από πρόσληψη).

3. Οταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση με βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών.

4. Διασφαλίζεται ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα αποκλίνουν μόνο από τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις και όχι από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα εξακολουθήσει να είναι το πάτωμα για τις αποδοχές των εργαζομένων. Δηλαδή θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, στον ιδιωτικό τομέα, ο βασικός μισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (σήμερα κινείται στα 740 ευρώ).

5. Σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων που δεν υπάρχει σωματείο τη συμφωνία θα καλείται να υπογράψει η ομοσπονδία του κλάδου. 6Δεν τίθεται ως προϋπόθεση για την υπογραφή των επιχειρησιακών ειδικών συνθηκών να συντρέχουν προϋποθέσεις (special regime) συνυφασμένες με οικονομικά μεγέθη που αποδεικνύουν ότι η επιχείρηση έχει υποστεί επιπτώσεις από την κρίση.

6. Παραμένει η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφουν φορείς, οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε μη μέλη των οργανώσεων. Δεν θα μπορεί ωστόσο να τις επεκτείνει όπου εφαρμόζονται επιχειρησιακές συμβάσεις.

7. Επέρχονται αλλαγές στη μερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία. Ειδικά για τη διαιτησία επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές:

Θα παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία και στον εργοδότη.

Ορίζεται νέος τρόπος επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών.

 

από 

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s