Αρχική > ειδήσεις > Συμφώνησε η ΓΣΕΕ για συμβάσεις -12%

Συμφώνησε η ΓΣΕΕ για συμβάσεις -12%

2 Δεκεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

Με τηλεφωνική επικοινωνία (!) συμφώνησαν από κοινού ΓΣΕΕ και ΣΕΒ σε μείωση μισθών κατά 12%! Μάλιστα η συμφωνία θα παέι στην τρόικα, η οποία μπορεί τελικά να αποφασίσει μεγαλύτερη μείωση…

 

από  tvxs tvxs

Αργά το βράδυ της Τετάρτης κατέληξαν σε συμφωνία εργοδότες και εκπρόσωποι των εργαζομένων σε συμφωνία, η οποία προβλέπει απόκλιση αμοιβών έως και 12% στις επιχειρησιακές συμβάσεις έναντι των κλαδικών και δια χρονικό διάστημα έως 2 έτη.

Αρχικά η σύσκεψη έλαβε αναβολή λόγω… παρέμβασης του ΠΑΜΕ που απέκλεισε την είσοδο του υπουργείου Εργασίας. Η επίσημη διαβούλευση της ηγεσίας του υπουργείου με τους κοινωνικούς εταίρους έγινε, τελικώς, αργά το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΒ με τη συμμετοχή του καθηγητή του Εργατικού Δικαίου Ι. Κουκιάδη και του γ.γ. του υπουργείου Δ. Δασκαλάκη.

«Το μπλοκάρισμα της συνάντησης – διαπραγμάτευσης στο υπουργείο διευκολύνει να περάσουν ατόφιες οι απαιτήσεις της τρόικας και του ΣΕΒ», απάντησε η ΓΣΕΕ. «Την ώρα που διαπραγματευόμαστε για να μην υπάρξει παράδοση άνευ όρων στις παράλογες απαιτήσεις της τρόικας, κάποιοι επενδύουν στην αστάθεια και στο χάος», δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημ. Ασημακόπουλος.

Η οριστική ρύθμιση για τις επιχειρησιακές συμβάσεις έκλεισε σε διαβουλεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Εργασίας και προβλέπει:

 • Πρώτον, οι αμοιβές των επιχειρησιακών συμβάσεων θα μπορούν να αποκλίνουν σε ποσοστό ως και 12% από τις κλαδικές.
 • Δεύτερον, η χρονική διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων που θα αποκλίνουν από την κλαδική δεν θα ξεπερνά το ένα συν ένα έτος, ενώ η επιχείρηση θα δεσμεύεται ότι στο διάστημα αυτό δεν θα γίνονται απολύσεις.
 • Τρίτον, η διαπραγμάτευση για τη νέα σύμβαση θα γίνεται από το εργοστασιακό σωματείο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Στις επιχειρήσεις με προσωπικό από 20 ως 50 άτομα θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 και στις μικρότερες επιχειρήσεις τον ρόλο της μεσολάβησης θα αναλαμβάνει το κλαδικό σωματείο.

Όπως δήλωσε στη Βουλή η Λ. Κατσέλη, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:

 • Την προώθηση της μεγαλύτερης ευελιξίας σε μισθούς και ωράρια και τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα υπερισχύουν, στο εξής, οι επιχειρησιακές συμβάσεις, στις ζημιογόνες επιχειρήσεις. «Η δυνατότητα απόκλισης μιας επιχειρησιακής σύμβασης από τις αντίστοιχες κλαδικές αποτελεί νόμο του κράτους. Αυτό που ερχόμαστε να ρυθμίσουμε είναι τον τρόπο και το εύρος της εφαρμογής τους για να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών», δήλωσε η υπουργός.

 

 • «Πρόθεσή μας είναι να επιτευχθεί ευρύτερη συναίνεση στις ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μεγάλες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται ελεγχόμενη ευελιξία στη διαμόρφωση του μισθού, αλλά με όρους που θα αποτρέψουν μία ανεξέλεγκτη εφαρμογή», κατέληξε.

 

 • Την αλλαγή του θεσμού της μεσολάβησης και διαιτησίας, που είναι ήδη σε διαβούλευση. «Εχουν ήδη συμφωνηθεί σε γενικές γραμμές από τους κοινωνικούς εταίρους οι ρυθμίσεις και υπάρχει σύγκλιση απόψεων», υπογράμμισε η υπουργός μολονότι οι εμπειρογνώμονες του ΟΜΕΔ θεωρούν ότι υπάρχουν πολλά «γκρίζα» σημεία (όπως η απαγόρευση έκδοσης αποφάσεων για εργασιακούς όρους, πλην των μισθών, σε ομοιο-επαγγελματικές και επιχειρησιακές συμβάσεις που συγκρούεται με το Σύνταγμα, η πρόβλεψη για κατάργηση ύστερα από οκτώ χρόνια του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία κ.α.).

«Σε πείσμα των κατ’ επάγγελμα αρνητών της κοινωνικής συνεννόησης, οι κοινωνικοί εταίροι δεν απεμπόλησαν σήμερα το δικαίωμα και χρέος τους να συζητούν και να αναζητούν κοινές λύσεις σε κοινά προβλήματα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε πως «Πεποίθησή μου είναι ότι οι κοινωνικοί εταίροι διαθέτουν την απαιτούμενη νηφαλιότητα για να συγκλίνουν στα εργασιακά ζητήματα που ανακύπτουν μέσα από την εφαρμογή του Μνημονίου -με στόχο την προστασία της απασχόλησης και τη στήριξη της ανάπτυξης».

 

Αλλαγές στο ασφαλιστικό σε 2 χρόνιαΕκτός από τους ευέλικτους μισθούς, ανά επιχείρηση, «ευελιξία» έρχεται και στις συντάξεις. Η υπουργός, μιλώντας στην Επιτροπή, υπενθύμισε ότι ο ασφαλιστικός νόμος ορίζει ότι ανά δύο χρόνια θα γίνεται «επικαιροποίηση» των αναλογιστικών μελετών για όλα τα Ταμεία. Αυτό σημαίνει ότι αν οι συνταξιοδοτικές δαπάνες ξεφύγουν πάνω από το όριο που έχει τεθεί (έως 2,6% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια και έως το 2060) θα λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα για τις συντάξεις, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κ.ά.

Η υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης δήλωσαν, πάντως, ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για τα τρία Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ), ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα παραδοθεί και η αναλογιστική μελέτη για το Δημόσιο, δίνοντας μία πλήρη και κατατοπιστικότατη εικόνα για τις συντάξεις στο Δημόσιο.

Η ηγεσία του υπουργείου απέκλεισε, με τα έως σήμερα δεδομένα και για τα επόμενα δύο χρόνια, κάποια νέα «παρέμβαση» στο Ασφαλιστικό πέραν όσων ήδη προβλέπονται για τις επικουρικές συντάξεις (θα μειωθούν στα ελλειμματικά ταμεία), τον περιορισμό της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων κ.α. Η Λ. Κατσέλη δήλωσε ακόμη ότι «μέχρι τον Απρίλιο θα έχει επεκταθεί σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ θα επανασχεδιαστούν και όλα τα κοινωνικά προγράμματα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης ανακοίνωσε ότι ενεργοποιούνται άμεσα τα δύο πρώτα κοινωνικά ΚΕΠ στο υπουργείο και στη Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων «για να καλυφθεί το κενό πληροφόρησης των πολιτών σε ζητήματα εργασίας, ασφάλισης και συντάξεων». Για την ευρύτερη κάλυψη των αναγκών, τα δύο κοινωνικά ΚΕΠ που θα βρίσκονται στην Αθήνα (οδός Σταδίου και οδός Πειραιώς) θα συνδεθούν με τα ΚΕΠ των δήμων έτσι ώστε να υπάρχει έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Advertisements
 1. syntonismenos
  2 Δεκεμβρίου 2010 στο 13:38

  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΑΦΕΛΗΣ ΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ…;

  Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΒΗΜΑ 99,5, και σε έντονο ύφος διέψευσε τα δημοσιεύματα περί συμφωνίας με τους εργοδότες για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

  «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος κι επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ διαφωνεί με την απαράδεκτη πρόταση της τρόικας για περικοπή μισθών και επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s