Αρχική > ανακοινώσεις > Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι του ΤΕΕ

Σε κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι του ΤΕΕ

25 Νοεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

Είμαστε εργαζόμενοι στο ΤΕΕ με εξαρτημένη σχέση εργασίας, καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (για μερικούς από μας επικυρωμένο και με δικαστικές αποφάσεις) και αποτελούμε σχεδόν το 50% προσωπικό του. Το γεγονός ότι πληρωνόμαστε με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών χαρακτηρίζει μόνο τον τρόπο πληρωμής και όχι τη σχέση εργασίας μας.

Ενώ μας αναγνωρίζονται οι ίδιες υποχρεώσεις με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων, δεν μας αναγνωρίζονται τα ίδια δικαιώματα. Δικαιώματα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, την τακτική πληρωμή, την αναπροσαρμογή των αμοιβών μας, τη χορήγηση αδειών και επιδομάτων.  Αντίθετα:

 • το 2010 έχουμε πληρωθεί τρεις φορές, ενώ σήμερα κλείνουμε πλέον 4 μήνες χωρίς να μας έχει καταβληθεί οποιαδήποτε αμοιβή.
 • οι συμβάσεις μας λήγουν τον Φεβρουάριο του 2011 και καμιά ουσιαστική δέσμευση ή πρόταση δεν έχουμε λάβει από την πλευρά της Διοίκησης σχετικά με το μέλλον μας
 • οι διαρκώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν να βαραίνουν αποκλειστικά εμάς
 • η μισθολογική ωρίμανση που δικαιούμαστε έχει κατακρατηθεί
 • αιτήματα συναδέλφου ομαδούχου για χορήγηση άδειας εγκυμοσύνης και άλλης τρίτεκνης συναδέλφου για άδεια οκταμήνου αντιμετωπίστηκαν αρνητικά
 • δεν καταβάλλονται οποιαδήποτε επιδόματα
 • οι 38 συνάδελφοι που έχουν από χρόνια δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και θα έπρεπε να έχουν προσληφθεί ως αορίστου χρόνου εξακολουθούν να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας.

Όλα αυτά μας οδήγησαν κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς σε κινητοποιήσεις, που αποφασίστηκαν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, κάποιες φορές μαζί με τον Σύλλογο Εργαζομένων του ΤΕΕ. Αιτήματα μας κοινοποιήθηκαν προς τη Διοικούσα Επιτροπή μέσα από επανειλημμένες παραστάσεις μας σε συνεδριάσεις της αλλά χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίθετα, η θέση μας έχει επιδεινωθεί με την εξαθλίωση των όρων επιβίωσής μας και την απαξίωση της εργασίας μας.

Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε στη Συνέλευσή μας της 23/11/2010 να κοινοποιήσουμε αυτήν την ανοιχτή επιστολή προς τη Διοικούσα Επιτροπή και την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, καλώντας τους να συζητήσουν άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση  τα οξυμμένα μας προβλήματα και να πάρουν θέση γραπτά στα παρακάτω αιτήματά μας:

 • άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων μας
 • δέσμευση για την ΑΝΑΝΕΩΣΗ των συμβάσεων ΟΛΩΝ των συναδέλφων, στην προοπτική της μετατροπής τους σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και για την μη άσκηση εκ μέρους της Δ.Ε. του ΤΕΕ ενδίκων μέσων κατά των δικαστικών διεκδικήσεων μας
 • συνυπολογισμό των αμοιβών μας και των οφειλομένων στον προϋπολογισμό του 2011, για να μην φτάνουμε στο σημείο τα χρήματα του «Κωδικού» από τον οποίον πληρωνόμαστε να εξαντλούνται πάντα μέσα στο καλοκαίρι …
 • εξίσωση των εργασιακών σχέσεών μας με αυτές των μονίμων και αορίστου χρόνου συναδέλφων με:
  • εξίσωση των καθαρών αποδοχών και ενσωμάτωση της μισθολογικής ωρίμανσης και των επιδομάτων
  • καταβολή από το ΤΕΕ των ασφαλιστικών εισφορών μας, τις οποίες ως σήμερα καλύπτουμε εμείς
  • τακτικότητα των πληρωμών μας
  • παροχή αδειών, όπως προβλέπεται για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου συναδέλφους
 • αύξηση που αναλογεί από τη μισθολογική ωρίμανση
 • άμεση πρόσληψη των 38 συναδέλφων, που έχουν δικαιωθεί με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

 

Επιχειρήσαμε με βάση το οργανόγραμμα του ΤΕΕ, μια πρώτη “απογραφή” των εργαζομένων (αφορά την Αθήνα), η οποία καθιστά πασιφανές ότι οι εργαζόμενοι σε Ομάδες Εργασίας καλύπτουν μεγάλο μέρος των λειτουργικών αναγκών του. Σε πολλά τμήματα ο αριθμός των συμβασιούχων συναδέλφων υπερβαίνει τον συνολικό αριθμό των μονίμων και αορίστου χρόνου και με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν περίπου 10 μόνιμοι συνάδελφοι, η αναλογία αυτή δεν μπορεί παρά να αυξηθεί.

 

Έφτασε πια ο καιρός να τεθούν η Δ.Ε. και η Αντιπροσωπεία προ των ευθυνών τους, να αναγνωρίσουν ποιες είναι οι πραγματικές λειτουργικές ανάγκες του ΤΕΕ και να πάρουν μια ουσιαστική και μόνιμη απόφαση για την κάλυψή τους.

 

Το ΤΕΕ αποτελεί από το Καταστατικό του επιστημονικό φορέα προάσπισης των δικαιωμάτων των μηχανικών-μελών του και σύμβουλο της Πολιτείας. Δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, ούτε λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Δεν είναι, λοιπόν, δυνατόν το ΤΕΕ, κατεξοχήν αρμόδιο για την υπεράσπιση και των εργασιακών θεμάτων των μηχανικών, να εκμεταλλεύεται εμάς (μηχανικούς και μη) ως φτηνό/απλήρωτο εργατικό δυναμικό.

 

Ως πρόσφατο, χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρουμε ότι καλούνται συνάδελφοι ομαδούχοι να υποστηρίξουν γραμματειακά τις Μόνιμες και τις Ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές του ΤΕΕ, ακόμα και τη λειτουργία της αίθουσας εκδηλώσεων, ανεξάρτητα από τη θέλησή τους, εκτός ωραρίου και μη αμειβόμενοι.

 

Ως εργαζόμενοι στο ΤΕΕ, θα ζητήσουμε την υποστήριξη του συλλόγου εργαζομένων του ΤΕΕ, όλων των επιστημονικών συλλόγων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εκπροσωπούν εργαζόμενους στο Δημόσιο, συμβασιούχους και μηχανικούς.

 

Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μας από την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 προχωρούμε σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ μέχρι την καταβολή των έως σήμερα δεδουλευμένων μας.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΕΕ 23/11/2010

Advertisements
 1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
 1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s