Αρχική > ειδήσεις > Προϋπολογισμός «ελεγχόμενης πτώχευσης»

Προϋπολογισμός «ελεγχόμενης πτώχευσης»

19 Νοεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

ΚΑTEΒΑΣΤΕ όλα τα επίσημα κείμενα του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ από την ενότητα: «Νόμοι- Προεδρικά Διατάγματα»

 

 

1. Αφαίμαξη της κοινωνίας κατά 14,3 δισ. το 2011

 

Μέτρα 14,33 δισ. ευρώ ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2011 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Από τα προβλεπόμενα από το Μνημόνιο και από τα νέα μέτρα που λαμβάνονται με τον προϋπολογισμό 7,830 δισ. ευρώ προβλέπονται από την πλευρά των εσόδων και 6,5 δισ. ευρώ από την πλευρά των δαπανών.

Αυξάνονται ΦΠΑ και ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης, μειώνονται οι άμεσοι φόροι για τις επιχειρήσεις

 

Τα μέτρα

Τα μέτρα που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός προβλέπουν 5,5 δισ. ευρώ από την πλευρά των εσόδων που προβλέπονται ήδη στο Μνημόνιο και νέα φορολογικά μέτρα ύψους 2,28 δισ. ευρώ τα οποία προστέθηκαν μετά τις αναθεωρήσεις. Ας σημειωθεί ότι, ενώ οι άμεσοι φόροι των φυσικών προσώπων αυξάνονται κατά 6,5%, των επιχειρήσεων μειώνονται κατά 1,0%.

Με βάση το μνημόνιο προβλέπονται έσοδα:

– 1,5 δισ. ευρώ από μέτρα που εφαρμόστηκαν το 2010 και θα συνεχίσουν να επιδρούν θετικά στα έσοδα και το επόμενο έτος, όπως η αύξηση των ΕΦΚ σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, καθώς και από την επιβολή φόρου πολυτελείας, την αύξηση του ΦΠΑ και τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους.

– 100 εκατ. ευρώ από την ένταξη επαγγελμάτων στο ΦΠΑ που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν (έχει ήδη θεσπιστεί).

– 800 εκατ. ευρώ από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 11% σε 13%.

– Απώλειες εσόδων 250 εκατ. ευρώ θα καταγράψει όμως παράλληλα ο προϋπολογισμός εξαιτίας της μετάταξης στον υπερμειωμένο συντελεστή 6,5% για φάρμακα και ξενοδοχεία.

– 600 εκατ. ευρώ από την εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τις 15 Οκτωβρίου 2011, με παράλληλη καταβολή επιδόματος θέρμανσης που θα στοιχίσει το επόμενο έτος 200 εκατ. ευρώ (400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση).

-1 δισ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις πολύ κερδοφόρες επιχειρήσεις.

– Απώλειες εσόδων 320 εκατ. ευρώ θα σημάνει η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων από το 24% σε 20%.

– 700 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν από την εφαρμογή των τεκμηρίων.

– 150 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των αμοιβών σε είδος (αυτοκίνητα).

– 50 εκατ. ευρώ θα φέρει στα δημόσια ταμεία ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων.

– 700 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από δικαιώματα και άδειες τυχερών παιχνιδιών.

– 300 εκατ. ευρώ η φορολόγηση των αυθαίρετων κτισμάτων.

– 270 εκατ. ευρώ από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

– 150 εκατ. ευρώ από τα πράσινα τέλη.

Με βάση τα νέα μέτρα που ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό μετά τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος και τις αστοχίες εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού έρχονται το 2011 μέτρα που φέρνουν έσοδα 1,590 δισ. ευρώ από μέτρα ενάντια στην εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, προβλέπονται έσοδα 190 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση συστήματος εισροών- εκροών για τα καύσιμα, 200 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή σχεδίου δράσης για τη συλλογή καθυστερούμενων οφειλών, 400 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση της συλλογής φορολογικών προστίμων, 300 εκατ. ευρώ από τις φορο-δίκες εξπρές , 100 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών διαφορών και 300 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών ασφαλιστικών εισφορών και άλλα 100 εκατ. ευρώ από την αύξηση των παραβόλων των δικαστηρίων.

Άλλα  690 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας και πώληση συχνοτήτων, 350 εκατ. ευρώ από την επέκταση της σύμβασης του Αεροδρομίου Αθηνών, 250 εκατ. ευρώ και από εγγυήσεις (προμήθειες και οφειλές εγγυήσεων που καταπίπτουν) προβλέπεται να αποδώσουν 90 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των δαπανών τα νέα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός ανέρχονται σε 3,850 δισ. ευρώ και ειδικότερα:

– 2,1 δισ. ευρώ εξοικονομήσεις θα αποδώσουν οι μειώσεις των τιμών των φαρμάκων και οι αλλαγές στις προμήθειες των νοσοκομείων.

-800 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ.

-150 εκατ. ευρώ από τη χορήγηση των οικογενειακών (πρόκειται για τα πολυτεκνικά) επιδόματα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

– 200 εκατ. ευρώ από την περαιτέρω μείωση των μεταβιβάσεων και των λειτουργικών δαπανών.

– 100 εκατ. ευρώ από την μη ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο δημόσιο τομέα.

– 500 εκατ. ευρώ από τη μείωση των αμυντικών δαπανών.

Από τις φετινές παρεμβάσεις που θα επιδράσουν και το 2011 προβλέπονται εξοικονομήσεις δαπανών 2,650 δισ. ευρώ.

-1 δισ. ευρώ από την περικοπή μισθών – συντάξεων και δώρων.

– 150 εκατ. ευρώ από την περικοπή των υψηλών συντάξεων.

– 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

– 300 εκατ. ευρώ από τη μείωση της ενδιάμεσης κατανάλωσης.

– 100 εκατ. ευρώ από τις εξοικονομήσεις που φέρνει η καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής.

– 100 εκατ. ευρώ από το «πάγωμα» των συντάξεων, και:

– 500 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Όπως διευκρίνισε κατά την παρουσίαση του νέου προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου:

– Ο συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 13% και ο συντελεστής 5,5% στο 6,5%, αυξάνεται από την 1/1/11. Ταυτόχρονα, μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ από το 11% στο 6,5% για τα φάρμακα και τα καταλύματα (ξενοδοχεία και υπηρεσίες που αφορούν στις διανυκτερεύσεις). Εγκαταλείπεται οριστικά το σενάριο για μετάταξη του 30% των προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή 11% στον συντελεστή ΦΠΑ 23%.

– Εξισώνονται από τον Οκτώβριο 2011 οι φόροι σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Παράλληλα, θα χορηγηθεί επίδομα θέρμανσης ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα επιμερισθεί το 2010 και το 2011.

– Με φορολογικό νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο, θα μειωθεί από το 24% στο 20% ο συντελεστής φορολογίας για τα κέρδη των επιχειρήσεων που επαναπενδύονται.

– Αυξάνονται από τα μέσα του 2011 οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και από τις αρχές του επόμενου έτους εντάσσονται και άλλες περιοχές στο σύστημα. Ταυτόχρονα, όμως, αναστέλλεται για δύο έτη το «πόθεν έσχες» για την κατοικία.

– Στο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής θα ανακοινωθεί η συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 Εφοριών και Τελωνείων.

-Τα πολυτεκνικά επιδόματα, ύψους 800 εκατ. ευρώ ανά έτος, θα περιορισθούν κατά 150 εκατ. ευρώ, με τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Όπως είπε ο υπουργός, δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μείωση των επιδομάτων ανεργίας ούτε αύξησης του εισιτηρίου των 3 ευρώ στα νοσοκομεία.

 

Σε βαθύτερη ύφεση η οικονομία. Στο 15% η ανεργία. Εκτοξεύεται το δημόσιο χρέος


2. Δίνουν το νερό σε ιδιώτες. Εκχωρούν λιμάνια, αεροδρόμια, αμυντική βιομηχανία και άλλα φιλέτα του Δημοσίου

Το πλήρες πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις, την αναδιαρθρώσεις και τη γενικότερη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο. Πάντως, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων για το 2011 προβλέπουν:

1. Την πώληση 4 airbus A340 (περιουσία που έμεινε από την Ολυμπιακή) εντός του πρώτου τριμήνου.

2. Την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή του 49% του Καζίνο Mont Parnes το δεύτερο τρίμηνο.

3. Την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

4. Συμβάσεις παραχώρησης για φάσμα συχνοτήτων το τρίτο τρίμηνο του έτους.

5. Την πώληση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή της ΕΑΣ (ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ) όπου το Δημόσιο κατέχει 99,81%).

6. Για τη ΔΕΠΑ «ο σχεδιασμός βρίσκεται σε εξέλιξη»… αναφέρεται στον προϋπολογισμό, όπου δίνεται χρονοδιάγραμμα αλλαγών στο τέταρτο τρίμηνο.

7. Το τέταρτο τρίμηνο του έτους προσδιορίζεται και η πώληση ποσοστού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε στρατηγικό επενδυτή, όπως άλλωστε και για τη ΛΑΡΚΟ.

8. Συμβάσεις παραχώρησης επιστρατεύονται για την ΕΓΝΑΤΙΑ, το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Αναλυτικά στον προϋπολογισμό, στο κεφάλαιο που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρονται:

 

Τράπεζες: «Αναδιάρθρωση» τραπεζική συστήματος


Γίνεται αναφορά στη μελέτη που εκπόνησαν οι τρεις διεθνείς τράπεζες επενδύσεων, Deutsche Bank, HSBC και Lazard και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο για τη συμμετοχή του Δημοσίου στην Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής.

«Η μελέτη κατέδειξε την υστέρηση των υπό μελέτη πιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των απόλυτα ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και την υπεροχή τους στη διατήρηση της καταθετικής τους βάσης και ρευστότητας. Η κεφαλαιακή τους διάρθρωση ποικίλλει και υπό τις τρέχουσες συνθήκες καταδεικνύει την ανάγκη αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας και επαναπροσδιορισμού του πλαισίου πολιτικής που διέπει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» αναφέρεται στον προϋπολογισμό. Η αξιοποίηση των συμμετοχών του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Τράπεζα Αττικής θα σχεδιαστεί το 2011.


Υποδομές, μεταφορές και επικοινωνίες


Προωθείται παράταση της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).
Το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας θα αποτελέσει αντικείμενο μελέτης στρατηγικής. Ακόμη προωθείται η σταδιακή διαχειριστική αυτονόμηση των περιφερειακών αεροδρομίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η δημιουργία εταιρικών δομών, οι οποίες θα δίνουν τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων παραχώρησης κατά τα πρότυπα του ΔΑΑ.

Σε σχέση με το σιδηροδρομικό σύστημα, το 2011, προωθείται η μερική ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ και αξιοποίηση ακινήτων με συμβάσεις παραχώρησης. Επίσης, εντός του έτους 2011, η κυβέρνηση θα συνδέσει τον νέο αυτοκινητόδρομο ΕΓΝΑΤΙΑ με συμβάσεις παραχώρησης.

Για τα ΕΛΤΑ προωθείται η είσοδος στρατηγικού εταίρου με μειοψηφική συμμετοχή και δικαιώματα διαχείρισης.

Για το φάσμα συχνοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του «ψηφιακού μερίσματος», η πολιτική της κυβέρνησης προωθεί τη λύση των συμβάσεων παραχώρησης στον ιδιωτικό τομέα.


Ενέργεια


Η κυβέρνηση θα διαχειριστεί τη συμμετοχή του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ στο πλαίσιο της πολιτικής δέσμευσης για τον έλεγχο των δικτύων διανομής

Λιμάνια

Το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου περιλαμβάνει 12 οργανισμούς λιμένος με τη μορφή Α.Ε. και εκατοντάδες άλλα μικρότερα λιμάνια. Η κυβέρνηση προωθεί τη στρατηγική εταιρική αναδιάρθρωση του λιμενικού συστήματος των δώδεκα οργανισμών λιμένος, καθώς και τη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης. Επίσης προωθείται η δημιουργία εκτεταμένου συστήματος μαρίνων με βάση το χαρτοφυλάκιο μικρότερων λιμένων της χώρας.

Εταιρίες υδάτων (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ)

Η κυβέρνηση σχεδιάζει πολιτική συνολικής διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης. Η πολιτική της κυβέρνησης διακρίνει την ιδιοκτησία της υποδομής από τη διαχείρισή της, με στόχο την αξιοποίηση της ιδιωτικής τεχνογνωσίας στον χώρο.

 

Παίγνια

Η κυβέρνηση προωθεί εντός του 2011 την πλήρη αποκρατικοποίηση του Καζίνου Πάρνηθας, τη διερεύνηση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης παιγνίων του ΟΠΑΠ, καθώς και τη διαχείριση των κρατικών λαχείων με τη μορφή συμβάσεων παραχώρησης. Επίσης προωθεί νομοθετικές πρωτοβουλίες επί του Διαδικτυακού Στοιχήματος καθώς και των Ηλεκτρονικών Τυχερών Παιγνίων με την ίδρυση ανεξάρτητης εποπτικής αρχής και την πώληση περιορισμένου αριθμού αδειών.

ΛΑΡΚΟ


Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και, αναφορικά με την αξιοποίηση της εταιρίας και των αποθεμάτων νικελίου της χώρας, η κυβέρνηση θα εγκαταστήσει εντός του 2011 διαδικασίες διερεύνησης για τη διαμόρφωση της στρατηγικής του Δημοσίου.

Ακίνητα

Οργάνωση ενιαίας διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Η προτεινόμενη μέθοδος αξιοποίησης αφορά κυρίως συμβάσεις παραχώρησης και τον σχηματισμό ομοιογενών χαρτοφυλακίων ακινήτων, εμπορικών, αστικών ή τουριστικών περιοχών, τα οποία, σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια, θα δύναται να οδηγήσουν σε μετέπειτα εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ)

Η πολιτική της κυβέρνησης για τις εταιρείες ΕΑΣ και ΕΛΒΟ προωθεί αναδιάρθρωση και είσοδο στρατηγικών εταίρων με πλειοψηφική συμμετοχή έως 65% του μετοχικού κεφαλαίου και δικαιώματα διοίκησης, ενώ για την ΕΑΒ προωθεί την αναδιάρθρωση της εταιρείας.

 

3. Άγριες περικοπές μισθών για δεύτερη χρονιά στο Δημόσιο, σχεδιάζονται και απολύσεις

Πογκρόμ εναντίον των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αλλά και απολύσεις 10.000 συμβασιούχων στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, καθώς και φοροεπιδρομή στα μικρομεσαία εισοδήματα με αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 11% σε 13% σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα (π.χ. τρόφιμα και είδη super market) φέρνει ο προϋπολογισμός του 2011, μαζί με τη σκληρότερη λιτότητα στην οικονομική ιστορία της χώρας, καθώς τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο έτος είτε ως περικοπές κονδυλίων είτε ως πρόσθετα έσοδα θα είναι συνολικού ύψους 14,33 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, όμως, συνεχίζονται τα “δώρα” της κυβέρνησης στους κατέχοντες και χαρακτηριστική είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20% ή η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 13% στο 6,5%.

Η κυριότερη φορολογική επιδρομή που θα εξαπολυθεί το 2011 συνίσταται αφενός στην αύξηση του μεσαίου συντελεστή από το 11% στο 13% (με την παράλληλη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και φάρμακα από το 13% στο 6,5%) και αφετέρου με την εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Ο ειδικός φόρος στα καύσιμα θα ξεκινήσει από το β’ μισό του 2011 και το επίδομα θα δοθεί σε δόσεις (εκ των οποίων η πρώτη, ύψους 200 εκατ. ευρώ, εντός του 2011).
Συνταγή ύφεσης αποτελεί και η απόφαση να περικοπεί το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων -για τέταρτη συνεχή φορά εφέτος- στα 8,5 δισ. ευρώ
Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού η ύφεση στην Ελλάδα το 2010 θα φτάσει στο 4,2% αντί για 4% που υπολογιζόταν και του χρόνου στο 3% αντί για 2,6% που υπολόγιζαν στο προσχέδιο.

 

Οι ΔΕΚΟ


Ειδικά για τις ΔΕΚΟ η κυβερνητική παρέμβαση θα γίνει με επιχειρησιακό σχέδιο για κάθε μία. Οι παρεμβάσεις θα εστιαστούν στον περιορισμό του μισθολογικού κόστους (σε πέντε ΔΕΚΟ το μισθολογικό κόστος υπερβαίνει τα έσοδά τους) και της αξιοποίησης της περιουσίας τους. Το 2011, σε σύγκριση με το 2010, συνολικά στις ΔΕΚΟ η δαπάνη μισθοδοσίας θα μειωθεί κατά 24,25%, ο δανεισμός θα περιοριστεί κατά 74,36% και οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 52,24%.

Ερωτηθείς σχετικά για τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ ο υπουργός είπε ότι «δεν ξεκινάμε με λογική απολύσεων και δεν έχει τεθεί από την τρόικα υποχρέωση απολύσεων. Θα εξαντλήσουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις, προσπαθώντας να διαφυλάξουμε και όχι να εξαφανίσουμε τους εργαζόμενους». Ανέφερε, πάντως, ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις 10.000 συμβασιούχων στον συνολικό δημόσιο τομέα.

 

 

Τα βασικά μεγέθη


Στα βασικά του μεγέθη ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει:

-Έλλειμμα: Από 9,4% του ΑΕΠ εφέτος, 7,4% του ΑΕΠ το 2011.

-Χρέος: Ρεκόρ δημοσίου χρέους θα καταγράψει η Ελλάδα το 2011, όταν το κρίσιμο δημοσιονομικό μέγεθος θα «χτυπήσει» 152,6% του ΑΕΠ ή 348,5 δισ. ευρώ από 142,5% φέτος και 330,4 δισ. ευρώ.

-Δαπάνες τόκων: Η Ελλάδα θα φτάσει να πληρώνει μόνο για τόκους, από 14,2 δισ. ευρώ φέτος, 15,3 δισ. ευρώ το 2011.

Πληθωρισμός: Μετά την έκρηξη στο 4,2% το 2010 θα αποκλιμακωθεί στο 2,2%.

Ανεργία: Το ανώτατο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να καταγραφεί το 2012, όταν θα φτάσει το 14,8% του εργατικού δυναμικού μετά από 12,1% φέτος και 14,6% το 2011.

-Επενδύσεις: Δραματική βουτιά επενδύσεων τετραετούς διάρκειας δείχνει ο προϋπολογισμός. Από -11,4% το 2009, οι επενδύσεις μειώνονται περαιτέρω κατά 17,4% φέτος και υποχωρούν κατά 7,5% το 2011.

Ιδιωτική κατανάλωση: Κάθετη η πτώση και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 4,1% φέτος και -4,3% το 2011 πριν ανακάμψουν κατά 0,5% το 2012 και 1,1% το 2013.


Έσοδα


Τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού του 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν τελικά στα 51,343 δισ. ευρώ έναντι 55,124 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και 52,7 δισ. ευρώ που ήταν η τελευταία αναθεώρηση με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2011.

Το επόμενο έτος ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των καθαρών εσόδων κατά 4,126 δισ. ευρώ στα 57,520 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν μόλις κατά 948 εκατ. ευρώ (από 51,912 δισ. ευρώ σε 52,860 δισ. ευρώ), εκ των οποίων από άμεσους φόρους θα προέλθουν επιπλέον έσοδα 440 εκατ. (από 20,440 δισ. ευρώ φέτος σε 20,880 δισ. ευρώ) και από έμμεσους φόρους τα υπόλοιπα 508 εκατ. ευρώ (από 31,472 δισ. ευρώ σε 31,980 δισ. ευρώ).

Δαπάνες


Καταναλωτικές δαπάνες (-13,1%), δαπάνες πρόσθετων παροχών (-4,2%) αποδοχές και συντάξεις (-2,1%) μπαίνουν στην πρέσα και το 2011 με το σύνολο των πρωτογενών δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού να αυξάνεται οριακά κατά 0,5% μετά από μείωση 10,7% φέτος. Το σύνολο των πρωτογενών δαπανών θα φτάσει το 2011 στα 55,919 δισ. ευρώ, μόλις 286 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2010, όταν εκτιμάται ότι θα κλείσουν στα 55,633 δισ. ευρώ.

 

από AYΓH

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s