Αρχική > ειδήσεις > Ελαστικούς μισθούς και ωράρια εργασίας προωθεί η κυβέρνηση

Ελαστικούς μισθούς και ωράρια εργασίας προωθεί η κυβέρνηση

16 Νοεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από in.gr

Νομοσχέδιο που επιτρέπει µισθό χαµηλότερο από τον κατώτερο σε επίπεδο επιχείρησης, εφόσον υπάρχει συµφωνία εργοδοτών και εργαζοµένων, καθώς και πιο ευέλικτα ωράρια εργασίας καταρτίζει το υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, η τρόικα, στον νέο γύρο επαφών που θα έχει από σήµερα, Δευτέρα, µε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα ζητήσει µαζί µε την πρόσθετη περικοπή δαπανών και άλλες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς.

Από το υπουργείο Εργασίας µεταξύ άλλων προωθείται νοµοσχέδιο -µε επίκληση τη σοβαρή οικονοµική κρίση σε επιχειρήσεις που κινδυνεύουν- για το «σπάσιµο» του κατώτατου µισθού, αλλά και για περαιτέρω ευελιξία στα ωράρια απασχόλησης, µε συµφωνίες του εργοδότη και των εργαζοµένων που θα γίνονται σε επιχειρησιακό επίπεδο και θα ελέγχονται ως προς τη σκοπιμότητά τους από τους κοινωνικούς εταίρους.

Οι επιχειρησιακές συµβάσεις θα µπορούν να προβλέπουν την καταβολή κατά 10% – 20% χαµηλότερων µισθών από τις κλαδικές συµβάσεις για διάστηµα έως και δύο χρόνια προκειµένου να αποφευχθούν τα λουκέτα και οι απολύσεις.

Τέτοιες συμβάσεις θα µπορούν να υπογράφουν και οι εργοδότες των µικρών επιχειρήσεων Με προσωπικό έως 20 εργαζοµένους, δηλαδή χωρίς επιχειρησιακό σωµατείο, εφόσον δηµιουργείται «ένωση προσώπων» τουλάχιστον από 5 εργαζοµένους και συνυπογράφει τη συµφωνία

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα », με τις ίδιες συµφωνίες και µε απλή αναγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας θα µπορεί να «σπάει» και το οκτάωρο ή να αλλάζουν οι βάρδιες εργασίας, ώστε να «καλύπτονται» οι πρόσθετες ή έκτακτες ανάγκες των επιχειρήσεων χωρίς την πληρωµή υπερωριών ή την επιβολή προστίµων.

Εκτός από τις επικείµενες ρυθµίσεις για «ευέλικτους» µισθούς και «ελαστικά» ωράρια εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα, προηγήθηκαν (και εφαρµόζονται) οι παρακάτω τέσσερις σηµαντικές νοµοθετικές παρεµβάσεις στα εργασιακά, κατ’ εντολών της τρόικας:

Το πάγωµα των µισθών για όλο το 2010, όπως επιτάσσει το Μνηµόνιο µε νοµοθετική ρύθµιση του υπουργείου Εργασίας µαζί µε την κατάργηση των αποφάσεων της ∆ιαιτησίας (ΟΜΜΕ∆) για φετινές αυξήσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τοµέα.

Οι µειωµένες κατά 50% αποζηµιώσεις σε περίπτωση που ο εργαζόµενος ειδοποιηθεί έως και έξι µήνες νωρίτερα. Με βάση τον νέο νόµο Λοβέρδου, η προειδοποίηση από τον εργοδότη δεν µπορεί να υπερβαίνει τους έξι µήνες και αυτό για εργαζοµένους που έχουν συµπληρώσει από 21 χρόνια και πάνω στον ίδιο εργοδότη.

Τα νέα όρια στις οµαδικές απολύσεις. Το επιτρεπόµενο όριο για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 150 εργαζοµένους ανεβαίνει στο 5% και µέχρι τριάντα εργαζοµένους ανά µήνα.

Οι εργοδότες προσλαµβάνουν νεοεισερχόµενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών και τους αµείβουν µε το ογδόντα τέσσερα τοις εκατό (84%) του κατώτατου βασικού µισθού ή ηµεροµισθίου, όπως αυτό ορίζεται κάθε φορά από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας (σήµερα είναι 740 ευρώ).

Παράλληλα, αρχίζουν από το 2011 να τρέχουν οι αλλαγές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόµος. Μεταξύ άλλων αυτές είναι οι εξής:

-Αρχίζει η εφαρµογή από 1.1.2011 των δύο νέων ασφαλιστικών νόµων (3263/2010 και 32654/2010) µε τους οποίους επέρχονται δυσµενείς ανατροπές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και στον τρόπο υπολογισµού των συντάξεων για όλους τους ασφαλισµένους.

-Mαχαίρι θα μπει, έως το τέλος του 2011, στις επικουρικές συντάξεις των ελλειµµατικών ταµείων (∆EKO, τραπεζών κ.ά.), αφού ο νόµος ορίζει ότι τα σχετικά ποσά θα «προσαρµόζονται» ώστε να υπάρχει «ισορροπία παροχών και εισφορών». Σύµφωνα µε τον νέο ασφαλιστικό νόµο, «η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, έως το τέλος του 2011, εκπονεί υποχρεωτικά αναλογιστικές µελέτες βιωσιµότητας των επικουρικών φορέων, τοµέων και αυτοτελών κλάδων».

-Oι συντάξεις -βασική, αναλογική και επικουρική- θα ανακαθορίζονται ανά διετία µε βάση αναλογιστικές µελέτες που θα αποτυπώνουν τις οικονοµικές δυνατότητες κάθε Tαµείου χωριστά.

-Aπό την 1/1/2014 οι συντάξεις (που θα παραµείνουν «παγωµένες» έως τα τέλη του 2013, µε βάση το Mνηµόνιο και τον νέο ασφαλιστικό νόμο) θα αναπροσαρμόζονται µε νόµο ανάλογα µε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν και τον ∆εικη Τιµών Καταναλωτή (και όχι µε βάση τις κατά κανόνα υψηλότερες αυξήσεις που έδιδε η Eθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Eργασίας).

-Θα μειωθεί δραστικά έως τον Ιούλιο του 2011 η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων που δίνει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Στόχος είναι να παραµείνει στη λίστα µόλις το 10% των επαγγελµάτων (γλιτώνουν την αύξηση των ορίων µόνο όσοι συνταξιοδοτούνται έως το 2015) ενώ ο κατάλογος αυτός θα επαναξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήµατα.

Αλλαγή του καθεστώτος της ∆ιαιτησίας για την επίλυση των διαφορών ώστε οι εργαζόµενοι και οι εργοδότες να μπορούν να προσφεύγουν ισότιµαστον οργανισµό Μεσολάβησης και ∆ιαιτησίας.

-Ηλεκτρονική διασύνδεση ΟΑΕ∆, ΣΕΠΕ, ΙΚΑ για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες που παρέχουν στις επιχειρήσεις και να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την κατάθεση περιοδικών και άλλων δηλώσεων (πρόσληψης, απόλυσης, µεταβολών στους όρους αµοιβής και εργασίας).

Μείωση του µη µισθολογικού κόστους εργασίας (των εισφορών).

Newsroom ΔΟΛ

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s