Αρχική > διεθνή, ειδήσεις, κινητοποιήσεις > To δικό του Βατερλό ζει ο «Σαρκό»

To δικό του Βατερλό ζει ο «Σαρκό»

25 Οκτωβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

πηγή: v4.ethnos.gr

«Διαπραγματευτείτε, κύριε πρόεδρε, δεν είναι ντροπή». H προτροπή ανήκει στον διευθυντή της «Liberation» Λοράν Ζοφρέν, που δεν είναι ο μόνος ο οποίος κατηγορεί τον Σαρκοζί για αδιαλλαξία στο θέμα της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και ιδίως στην αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Καθώς η χώρα ζει μια πρωτοφανή περίοδο κινητοποιήσεων, πολλά ΜΜΕ αλλά και εκατομμύρια διαδηλωτές που δεν έχουν κουραστεί να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, υποστηρίζουν ότι η ακαμψία του Γάλλου προέδρου ευθύνεται για τη συνεχιζόμενη κοινωνική αναταραχή.

CLOSE WINDOW

Του προσάπτουν απροθυμία για διαπραγματεύσεις και ανυποχώρητη στάση που οδήγησε την αντιπαράθεση στα άκρα και φούντωσε τη διάθεση για πόλεμο ενάντια σε μια μεταρρύθμιση, την οποία ο λαός αντιλαμβάνεται μεν ως αναγκαία, την απορρίπτει όμως στην παρούσα μορφή της ως άδικη και δυσβάσταχτη.

Επεσε στην παγίδα. Το μέγα πρόβλημα για τον Γάλλο πρόεδρο είναι ότι έχει ποντάρει τόσο πολύ στην αλλαγή του συνταξιοδοτικού τοπίου, που ούτε να σκεφθεί δεν θέλει το ενδεχόμενο να κάνει πίσω. Πόσω μάλλον να αποσύρει το νομοσχέδιο μετά την ψήφισή του, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, π.χ. το 2006 επί προεδρίας Σιράκ με το περιβόητο Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης (CPE).

Αλλωστε ο Σαρκοζί θεωρεί χρέος του να αποδείξει ότι όχι μόνο δεν λύγισε από τις αντιδράσεις και τις… μαύρες δημοσκοπήσεις, αλλά συνέχισε απτόητος να εργάζεται σκληρά για την πρόοδο της χώρας μέχρι το τέλος της θητείας του.

Ωστόσο, αυτό που δεν είχε υπολογίσει ο Γάλλος πρόεδρος ήταν ο εκτροχιασμός της κατάστασης. Οπως επισημαίνει και η «Monde», η κυβέρνηση επί εβδομάδες πίστευε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο θα προχωρούσε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με την αποφυγή της παράλυσης των συγκοινωνιών -καθώς τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούσαν μεν, αλλά διασφαλιζόταν ένα ελάχιστο ποσοστό δρομολογίων- το Μέγαρο των Ηλυσίων έκανε το λάθος να επαναπαυτεί.

Ο Σαρκοζί δεν μπόρεσε να «δει» εγκαίρως ότι το απεργιακό μέτωπο μετακινούνταν επικίνδυνα προς τον ευαίσθητο πετρελαϊκό τομέα.

Τα μπλόκα στα διυλιστήρια, στις δεξαμενές, στα λιμάνια και στους δρόμους «αναβάθμισαν» τις κινητοποιήσεις προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και πανικό σε όλη την χώρα. Κάπου εκεί αποδιοργανώθηκε η καλολαδωμένη κυβερνητική μηχανή και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η χαριστική βολή ήρθε -αναπάντεχα- από τους νέους. Εκπλήσσοντας πολλούς, οι 16άρηδες της Γαλλίας -με τους φοιτητές να παίρνουν τη σκυτάλη- ξεχύθηκαν στους δρόμους εκφράζοντας συμπαράσταση στους απεργούς και ζητώντας από τον πρόεδρο να μην υπονομεύει και το δικό τους μέλλον στην αγορά εργασίας. Σε αντιπαράθεση με το «ας μεταρρυθμίσουμε τις συντάξεις» οι μαθητές διαδήλωσαν με συνθήματα όπως «ας μεταρρυθμίσουμε τον Σαρκοζί».

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η μεγάλη Πέμπτη των διαδηλωτών


Η κούραση της κοινής γνώμης και οι ενδιάμεσες διακοπές του φθινοπώρου που ξεκίνησαν αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν δύο από τα χαρτιά στα οποία πόνταρε ο Σαρκοζί προκειμένου να μειωθεί η ένταση της αντιπαράθεσης και το ενδιαφέρον νέων και συνδικαλιστών για τις διαδηλώσεις.

Τις τελευταίες ημέρες ωστόσο, οι τόνοι αντί να πέσουν, ανέβηκαν. Τα συνδικάτα -παρά τις διαφωνίες στους κόλπους τους για τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο συνέχισης της μάχης- ανακοίνωσαν νέες ημερομηνίες κινητοποιήσεων για τις 28 Οκτωβρίου και τις 6 Νοεμβρίου. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται η οριστική ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο το οποίο εγκρίθηκε προχθές από τη Γερουσία με επίσπευση της διαδικασίας, έπειτα από πρωτοβουλία της κυβέρνησης που προσπαθεί να γλιτώσει χρόνο και να εμφανίσει την υπόθεση των συντάξεων «τελειωμένη».

Kαι μέσω Ιντερνετ


Προς το παρόν πάντως συνδικάτα και λαός δεν δείχνουν να κάμπτονται. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της BVA, το 69% των Γάλλων υποστηρίζει τις απεργίες και τις διαδηλώσεις, ενώ στις επάλξεις βρίσκονται και οι νέοι που μέσω Ιντερνετ οργανώνουν μπλόκα στα σχολεία και πορείες.

Στην κινητοποίηση της ερχόμενης Πέμπτης θα φανεί κατά πόσο οι διαδηλωτές διατηρούν το σθένος και την αποφασιστικότητά τους ή αν έχουν καμφθεί από τις επαναλαμβανόμενες απεργίες, επηρεασμένοι και από το πνεύμα των διακοπών, αν και φέτος οι μετακινήσεις κατά την περίοδο της αργίας πραγματοποιούνται με αυξημένη δυσκολία εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων (το 20% των πρατηρίων έχει στεγνώσει).

Την περασμένη Παρασκευή -εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τους απεργούς- η αστυνομία διέλυσε το μπλόκο στο ζωτικής σημασίας διυλιστήριο της Total στο Γκρανπουί, το οποίο τροφοδοτεί την περιοχή του Παρισιού και τα αεροδρόμια του Ορλί και Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ.

Η τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα έχει μετατραπεί σε πονοκέφαλο, αλλά και βασικό στοίχημα για τον Σαρκοζί, ο οποίος εξηγώντας την αστυνομική επέμβαση δήλωσε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε μια μειοψηφία να θέσει σε ομηρεία την καθημερινότητα των Γάλλων».

Οσο περισσότερο διαρκούν οι κινητοποιήσεις τόσο περισσότερο αυξάνεται το άγχος των επαγγελματιών που μετρούν τις ζημίες. «Οι επιχειρήσεις πάλευαν ήδη με την κρίση.

Τώρα πρέπει να δώσουν μάχη και στο πετρελαϊκό μέτωπο», δήλωσε ο Νικολά Πολισέν, της εθνικής ομοσπονδίας μεταφορών FNTR. Εκπρόσωπος της Air France εκτίμησε ότι οι απεργίες κοστίζουν στην εταιρεία 5 εκατ. ευρώ την ημέρα.

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Πολιτικοί, συνδικαλιστές, ακόμη και μαθητές λυκείου έπαιξαν βασικό ρόλο κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, προσπαθώντας να αφήσουν το δικό τους στίγμα.

 

Μπερνάρ Τιμπό
Το νομοσχέδιο θα καταπέσει


Ο 52χρονος συνδικαλιστής, είναι γ.γ. του ισχυρού συνδικάτου της Γαλλίας CGT και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συγκρούσεις με το Νικολά Σαρκοζί. Ο Τιμπό έχει δηλώσει ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες, όχι μόνο στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα. Διατείνεται ότι η παράλυση της χώρας είναι συνέπεια «του αυτισμού της κυβέρνησης». Τέλος θεωρεί ότι και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου δεν θα έρθει το τέλος, αφού «ό,τι ορίζει ένας νόμος, ένας άλλος μπορεί να το αναιρέσει».

 

Μπρις Ορτεφέ
Η χώρα δεν ανήκει στους ταραξίες


Ηρθε στο προσκήνιο μετά τα έκτροπα που σημειώθηκαν στο περιθώριο των μαθητικών διαδηλώσεων για τις συντάξεις: φωτιές, καταστροφές καταστημάτων και αυτοκινήτων, από ομάδες νεαρών οι οποίοι συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και αποδοκίμασαν τον υπουργό εσωτερικών όταν εκείνος μετέβη εσπευσμένα στην Λυών προκειμένου να επιθεωρήσει την κατάσταση. Ο Ορτεφέ δεσμεύθηκε ότι θα τιμωρηθούν οι «αλήτες που παρεισφρέουν στις μαθητικές διαδηλώσεις», δηλώνοντας ότι «η χώρα δεν ανήκει σε ταραξίες».

 

Β. Κολομπανί
Η κυβέρνηση μας φοβάται


Εγινε διάσημος λίγες μέρες μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου της Γαλλικής Ένωσης Λυκείων (UNL). Είναι μόλις 16 ετών, αλλά πήρε ήδη το βάπτισμα του πυρός δίνοντας συνεντεύξεις σε κανάλια για το θέμα των συντάξεων, καθώς οι μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους απεργούς. Ο Βικτόρ, γιος δημοσιογράφων, όχι μόνο υποστήριξε ότι οι έφηβοι δεν έχουν ανάγκη να χειραγωγηθούν για να εκφράσουν τoν θυμό τους, αλλά χαρακτήρισε και ανώριμη την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι «φοβάται τους νέους».

 

Ζαν Πολ Ντενβίλ
Η οικονομία μένει από καύσιμα…


Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Οδικών μεταφορών (FNTR) παρενέβη πολλές φορές, προκειμένου να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο παράλυσης της οικονομίας λόγω της έλλειψης καυσίμων από τις παρατεταμένες κινητοποιήσεις. «Θα χρειαστούν πολλές μέρες για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και το τέλος της εβδομάδας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο» δήλωσε ο Ντενβίλ. Επεσήμανε παράλληλα τα σοβαρά προβλήματα που άρχισαν να αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις στη λειτουργία τους.

 

ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
Επιασε πάτο η δημοτικότητα


Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2007, όταν εξελέγη πρόεδρος, βρίσκεται σήμερα η δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί.

Εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων για τις συντάξεις, οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι μόλις το 30%-31% των Γάλλων εξακολουθεί να τον εμπιστεύεται, σε αντίθεση με το εντυπωσιακό 66% τον Ιούλιο του 2007 – λίγο μετά την εκλογή του- όταν ο λαός τον θεωρούσε τον πιο ικανό για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Στις αρχές του 2008 είχε ήδη ξεκινήσει η φθορά, ωστόσο τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ενισχυμένος από την οικονομική κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τη δημοφιλία του να εκτινάσσεται στο 49%. Λίγους μήνες μετά, τον Φεβρουάριο του 2009 πέφτει στο 36% καθώς οι Γάλλοι ζητούν απτά αποτελέσματα στην οικονομία, όμως οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2009 τον εκτοξεύουν ξανά στο 48%. Στο τέλος του 2009 τα ποσοστά κυμαίνονται στο 38%-39% εξαιτίας σκανδάλων όπως ο σεξοτουρισμός του υπουργού Πολιτισμού Φρ. Μιτεράν και η υποψηφιότητα του υιού Ζαν για την προεδρία του δημόσιου οργανισμού «EPAD».

Η νέα βουτιά ήρθε τον φετινό Μάρτιο (32%) κατά τις καταστροφικές- για τη Δεξιά- περιφερειακές εκλογές. Τους τελευταίους μήνες συνεχίζεται η πτωτική πορεία εξαιτίας πολιτικο-οικονομικών σκανδάλων όπως η υπόθεση Βερτ-Μπετανκούρ (L’ Oreal).

ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΑΓΙΑ

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s