Αρχική > ειδήσεις > Εκρηξη των συµβάσεων ευέλικτης απασχόλησης

Εκρηξη των συµβάσεων ευέλικτης απασχόλησης

22 Οκτωβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από TA NEA

Ευέλικτες µορφές εργασίας αφορούν σχεδόν οι τέσσερις στις δέκα νέες συµβάσεις που υπογράφονται στον ιδιωτικό τοµέα, εις βάρος της εργασίας µε πλήρη απασχόληση.

Παράλληλα άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συµµετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τοµέα στο πρόγραµµα-µαµούθ του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστηµα 12 µηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης.

Η άγρια λιτότητα και η ανεργία (εκτιµάται ότι το 2011 οι άνεργοι θα αγγίξουν το ένα εκατοµµύριο) οδηγούν όλο και περισσότερους σε ευέλικτεςµορφές απασχόλησης (ο αριθµός των οποίων υπερβαίνει το ένα εκατ.) αλλά και στην αδήλωτη εργασία, ενώ εκρηκτικές διαστάσεις λαµβάνει η εργασία µικρότερη του πενθηµέρου, µε αντίστοιχη µείωση αποδοχών.

Οπως προκύπτει από τα συγκριτικά στοιχεία του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας) εννεαµήνου και γ’ τριµήνου 2010 σε σύγκριση µε το 2009:

Οι ευέλικτες συµβάσεις µε µερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκαν από το 20,9% που ήταν το 2009, στο 34,3% στο 9µηνο του 2010. Εφτασαν στις 209.199, από 113.901 που ήταν πέρυσι.

Οι συµβάσεις εργασίας µε πλήρη απασχόληση µειώθηκαν κατά 6,97% (-30.028 θέσεις, και συνολικά ήταν 400.561) σε αντίθεση µε τις συµβάσεις µερικής απασχόλησης που αυξάνονται µε ρυθµό 88,14% (168.164 από 89.380) και τις συµβάσεις εκ περιτροπής εργασίας, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 67,35% (41.035 από 24.521).

n Αύξηση κατά 11,94% καταγράφεται και στη µετατροπή συµβάσεων εργασίας από πλήρους απασχόλησης σε µερικής απασχόλησης (στο 9µηνο Ιανουαρίου – Σεπτεµβρίου έγιναν 15.577 µετατροπές).

Αιτήσεις για το πριµ απασχόλησης

 

Στο µεταξύ άρχισε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συµµετοχή εργοδοτών του ιδιωτικού τοµέα στο Πρόγραµµα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγηση (για διάστηµα 12 µηνών) 200.000 θέσεων πλήρους απασχόλησης. Το πρόγραµµα αφορά την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και παράλληλα τη διατήρηση τουλάχιστον 400.000 θέσεων εργασίας για χρονικό διάστηµα 18 µηνών. Το ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στο σύνολο (100%) των ασφαλιστικών εισφορών µε βάση τις πραγµατικές µηνιαίες ακαθάριστες αποδοχές των εργαζοµένων/επιχορηγουµένων που αντιστοιχούν µέχρι του ύψους των: n 2.000 ευρώ για τα άτοµα µε αναπηρία n 1.800 ευρώ για εργαζοµένους ηλικίας 50 ετών και άνω n 1.300 ευρώ για τους κοινούς εργαζοµένους. Δικαιούχοι της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ είναι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που δεν είναι προβληµατικές από την 1η Αυγούστου 2008 και µετά και δεν εµπίπτουν στις εξαιρέσεις. Για να υπαχθεί µια επιχείρηση στο πρόγραµµα δεν θα πρέπει να έχει προβεί, κατά τη διάρκεια του τριµήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα, σε µείωση προσωπικού µε καταγγελία σύµβασης, εθελουσία έξοδο, πρόγραµµα παροχής οικονοµικών κινήτρων για οικειοθελή αποχώρηση.

Σε περίπτωση µείωσης του προσωπικού, οφείλει να έχει αντικαταστήσει το µισθωτό έως την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης. Η επιχείρηση υπάγεται στο πρόγραµµα για το 50% του προσωπικού που απασχολούσε κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης, µε ανώτατο όριο τα 80 άτοµα. Προϋπόθεση για τη συµµετοχή στο πρόγραµµα είναι να διατηρήσει στην επιχείρηση τουλάχιστον ίσο αριθµό µη επιχορηγούµενων εργαζοµένων µε τον αριθµό των επιχορηγουµένων. Η επιχείρηση υποβάλλει ηλεκτρονικά αίτηση στην ιστοσελίδα του Οργανισµού (www. oaed.gr).

Advertisements
Κατηγορίες:ειδήσεις Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s