Αρχική > ειδήσεις > ΕΑΒ- ΕΑΣ- ΕΛΒΟ: Ιδιωτικοποίηση με προίκα εξοπλισμούς

ΕΑΒ- ΕΑΣ- ΕΛΒΟ: Ιδιωτικοποίηση με προίκα εξοπλισμούς

6 Οκτωβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

πηγή: v4.ethnos.gr

Ξένοι οίκοι θα αξιολογήσουν ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ που απασχολούν 3.600 εργαζoμένους. Τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, θα είναι το δέλεαρ για τους ξένους επενδυτές.

Ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης ανοίγει και για τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίες, στις οποίες απασχολούνται 3.600 εργαζόμενοι.

Οπως αποκάλυψε χθες ο Β. Βενιζέλος, η κυβέρνηση αποφάσισε μέσω της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να αναθέσει σε ξένους οίκους την αξιολόγηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που προήλθαν από τη συγχώνευση ΠΥΡΚΑΛ – ΕΒΟ, καθώς και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ), ώστε «το γρηγορότερο» και οι τρεις αμυντικές βιομηχανίες να ιδιωτικοποιηθούν.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξαγορά των αμυντικών βιομηχανιών πρόκειται να γίνει βάσει του «αραβικού» σχεδίου, που εφαρμόστηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, με δέλεαρ τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γι’ αυτό, παρότι σήμερα και οι τρεις ελληνικές κρατικές αμυντικές βιομηχανίες είναι ζημιογόνες, εμφανίζονται «μνηστήρες» απ’ όλη την παγκόσμια αγορά, καθότι γνωρίζουν ότι διαθέτουν «προίκα» ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

  • Για την εξαγορά της ΕΑΒ με τους 1.200 εργαζόμενους, εκδηλώνουν ενδιαφέρον όλες οι μεγάλες βιομηχανίες αεροναυπηγικής (Lockheed «F-16 & F-35» – Boing «F-18» – EADS «Eurofighter» – Dassault «Rafale»), που διεκδικούν το ελληνικό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς, ύψους 5 δισ. ευρώ.
  • Για την εξαγορά των ΕΑΣ με τους 1.600 εργαζόμενους, που εδώ και χρόνια φυτοζωεί, εκδηλώνουν ενδιαφέρον εταιρείες από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
  • Για την εξαγορά της ΕΛΒΟ με τους 800 εργαζόμενους ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Ρώσοι, που έχουν υπογράψει συμφωνία για προμήθεια 450 ΤΟΜΑ «ΒΜΒ-3». Πρόταση κατέθεσε και γερμανικό κονσόρτσιουμ.

Χρέη
Η κατάσταση στην αμυντική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια επιδεινωνόταν καθημερινά. Τα χρέη ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ!

Ο επιχειρηματικός σχεδιασμός στην αμυντική βιομηχανία περιοριζόταν στην εύρεση δανειακών πόρων για μισθοδοσία και λοιπά λειτουργικά. Καμία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία δεν άγγιξε τις εγχώριες κρατικές βιομηχανίες μια ολόκληρη πενταετία. Αφέθηκαν να φθίνουν σε μια περίοδο που στον διεθνή χώρο έχει γιγαντωθεί το κύμα συγχωνεύσεων και εξαγορών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρών, βιώσιμων επιχειρηματικών σχημάτων.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s