Αρχική > ειδήσεις > «ΠΛΑΙΣΙΟ «ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»

«ΠΛΑΙΣΙΟ «ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ»

1 Οκτωβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από tvxs tvxs

Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γ.Ραγκούση και Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ στο πλαίσιο κατάρτισης ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα.

Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσα από το νέο σύστημα αμοιβών να περιοριστεί η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, η οποία αποτελεί το 32% των πρωτογενών δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση, από το 2001 οι δαπάνες για μισθούς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60%, καθώς από 10 δισ. ευρώ το 2001 θα διαμορφωθούν εφέτος σε 16,1 δισ. ευρώ.

Η εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου των υπαλλήλων τέθηκε επί τάπητος το απόγευμα της Πέμπτης κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών κ.κ. Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Στην συνάντηση παρουσιάσθηκαν οι θέσεις της Κυβέρνησης για την μεταρρύθμιση του συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο και αποφασίσθηκε να ξεκινήσει ένας «ειλικρινής και παραγωγικός διάλογος» για την αλλαγή του σημερινού καθεστώτος.

Όπως διαβεβαίωσαν τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ οι δυο υπουργοί, βασικές αρχές που θα διέπουν το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι η σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, η αξιολόγηση και η προσμέτρηση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των υπαλλήλων στον βασικό μισθό, η σύνδεση του μισθού με τη θέση ευθύνης, η αποτύπωση στα νέα μισθολογικά κλιμάκια του πραγματικού χρόνου παραμονής στην εργασία και ο εναρμονισμός του συστήματος αμοιβών στη χώρα μας με τα μισθολογικά συστήματα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Όπως τονίσθηκε, σήμερα επικρατεί μεγάλη ασυμμετρία αμοιβών μεταξύ των υπαλλήλων, τόσο στην σχέση καταληκτικού προς εισαγωγικό μισθό, όσο και στην διαφοροποίηση των μηνιαίων αποδοχών ανά υπουργείο. Σχεδόν 40% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης αφορά στην πληρωμή επιδομάτων, τα οποία δεν θεσμοθετούνται κεντρικά και δεν υπακούουν στην σύνδεση της αμοιβής με τα αποτελέσματα. Το 2008, ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα ήταν 38,7% υψηλότερος από τον μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι 26.556 ευρώ, έναντι 19.147 ευρώ.

Πάντως η ΑΔΕΔΥ σημειώνει πως το 80% των εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση έχει αποδοχές μεταξύ 1.000 -1.500 ευρώ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η πραγματική μείωση μισθού για κάθε έναν δημόσιο υπάλληλο ξεπερνά το 25% του εισοδήματός του με πληθωρισμό άνω του 5% αθροιστικά κατ΄ ελάχιστο όριο τη διετία 2009-2010. Η ονομαστική δε μείωση του εισοδήματος ενός δημοσίου υπαλλήλου θα είναι κατ΄ ελάχιστο το 2010 κατά 15-20%.

Πλέον η ΑΔΕΔΥ καλείται να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που τέθηκαν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου, όπως για το αν η εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα πρέπει να περιλαμβάνει διαφοροποίηση ανάμεσα σε νεοεισερχόμενους και υπηρετούντες υπάλληλους, ποια επιδόματα θα πρέπει να ενσωματωθούν στον βασικό μισθό, ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ εισαγωγικής και καταληκτικής αμοιβής και ποια πρέπει να είναι η σχέση μεταξύ αμοιβών που αντιστοιχούν σε υπάλληλους με διαφορετική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με στελέχη της ΑΔΕΔΥ, επισημάνθηκε πως προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις αυτές απαιτείται να καθοριστούν από την κυβέρνηση το ύψος του βασικού μισθού- διεκδικούν 1.300 ευρώ εισαγωγικό μισθό για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης- και το ύψος της συνολικής χρηματοδότησης του νέου μισθολογίου.

Advertisements
Κατηγορίες:ειδήσεις Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s