Αρχική > απόψεις, ειδήσεις, κινητοποιήσεις > ΜΜΕ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ!

ΜΜΕ: ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ!

30 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από http://asyntaxtostypos.wordpress.com/

  • Πέμπτη 30/9 – Σάββατο 2/10 – 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ σε «ΠΗΓΑΣΟ» και «ΔΟΛ» – 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ
  • Παρασκευή 1/10 – 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ σε «Χ.ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» και «ΦΩΤΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.»
  • Δευτέρα 4/10 – 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στην ΕΡΤ Α.Ε.

Αποφάσισαν να «ξεκουνηθούν» τα Σωματεία στον κλάδο των ΜΜΕ έπειτα από τις συντονισμένες εργοδοτικές επιθέσεις που εξαπέλυσαν το τελευταίο διάστημα τα μεγάλα και «μικρά» αφεντικά σε βάρος των εργαζομένων. Μετά και από πιεστική απαίτηση της εργασιακής βάσης που εκφράστηκε σε πολλές περιπτώσεις μέσα από γενικές συνελεύσεις, τα Σωματεία αποφάσισαν άμεσες απεργιακές κινητοποιήσεις, επιχειρώντας να βάλουν έναν φραγμό στη συνέχιση των εργοδοτικών αυθαιρεσιών, των απολύσεων, των απειλών και των περικοπών, ανθρώπων και μισθών.

Οι τελευταίες εξελίξεις που επιτάχυναν τη λήψη των αποφάσεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων είναι:

Στον «Πήγασο» 13 απολύσεις τεχνικών και ενός δημοσιογράφου (είχαν προηγηθεί άλλες 4 απολύσεις δημοσιογράφων το καλοκαίρι), στον «Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη» (ΔΟΛ) άλλες 10 τουλάχιστον απολύσεις (με έντονη φημολογία για επικείμενες «μαζικές εκκαθαρίσεις») με 17 απολύσεις μόνο τις τελευταίες ημέρες (13 διοικητικοί-4 τεχνικοί), το λουκέτο στα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» (95 απολύσεις!), οι 18 νέες απολύσεις προσωπικού στην «Χ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ» (συνολικά: απολύσεις 43 τεχνικών στην «Ελευθεροτυπία» εκ των οποίων 25 τον Αύγουστο), 2 απολύσεις στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ, ενώ στην περίπτωση της ΕΡΤ (πέρα από τα χρόνια προβλήματα και το θέμα των συμβασιούχων) υφίσταται η μη υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης εδώ και δύο χρόνια!

Έτσι, η ΕΠΗΕΑ και ακολούθως οι ΕΣΗΕΑ- ΕΣΠΗΤ – ΕΤΗΠΤΑ κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου και Παρασκευή 1η Οκτωβρίου.
Οι Ενώσεις καλούν τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και ζητούν «την ανάκληση των απολύσεων και το σταμάτημά τους και το κλίμα τρομοκρατίας». Αντιστοίχως, 24ωρη απεργία για την Παρασκευή 1/10 έλαβαν ΕΣΗΕΑ – ΕΠΗΕΑ- ΕΤΗΠΤΑ – Σωματείο Λιθογράφων και για την Χ. Τεγόπουλος.

Οι εργαζόμενοι τόσο σε Πήγασο όσο και στον ΔΟΛ έχουν εκφράσει από την αρχή αυτών των δυσμενών εξελίξεων, την έντονη αντίδρασή τους στη διάρκεια των αγωνιστικών γενικών τους συνελεύσεων και έχουν διαμηνύσει πως «δεν θα δεχθούν με πρόσχημα μια κρίση που οι εργαζόμενοι δεν προκάλεσαν, την απεμπόληση δικαιωμάτων, την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας με αποδέκτες μόνον τους ίδιους, την στιγμή που οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ θησαυρίζουν εις βάρος τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν την επιχειρούμενη από την εργοδοσία «σαλαμοποίησή» τους και αντιστέκονται σθεναρά στην προσπάθεια φίμωσής τους –δεν τους δίνεται καν αίθουσα για τις γενικές συνελεύσεις- καλώντας όλο τον κλάδο σε συστράτευση.

Όπως αναφέρεται και στο http://paratypos.blogspot.com/ : «Στις συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που βιώνει ο κόσμος της εργασίας στα ΜΜΕ η απάντηση είναι μονόδρομος: σύσσωμη, καθολική, δυναμική αντίδραση, αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι αναγκαίο να βρεθούν έξω από τον Πήγασο και τον ΔΟΛ όσο περισσότεροι συνάδελφοι μπορούν στην αυριανή και μεθαυριανή κινητοποίηση, για να βοηθήσουν στην περιφρούρηση της απεργίας και να διατρανώσουν την συναδελφική αλληλεγγύη –τόσο απαραιτητη σε τούτες τις στιγμές. Σημειώνεται ότι απολύσεις έχουν ανακοινώσει επίσης η ΙΜΑΚΟ και οι Αττικές Εκδόσεις. Αναμένουμε και γι’ αυτές τις περιπτώσεις την απάντηση των σωματείων, που έχουν βρεθεί ουκ ολίγες φορές και στις δυο εταιρείες το τελευταίο διάστημα. Να περάσουμε επιτέλους από τα λόγια στην πράξη”.


ΝΕΟ! Στον αέρα οι απεργίες!

Το (ζητούμενο) “πέρασμα από τα λόγια στην πράξη” έγινε με παράδοξο τρόπο στη συνέχεια της χθεσινής (Τετάρτη) ημέρας: Ενώ στην περίπτωση των εργαζομένων της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ είχαμε την ομόφωνη αποδοχή της απόφασης της ΕΣΗΕΑ για ΑΠΕΡΓΙΑ, στην περίπτωση του ΔΟΛ και του ΠΗΓΑΣΟΥ σημειώθηκε “ανταρσία” των εργαζομένων κατά των συνδικαλιστικών “ηγεσιών” που αποφασίζουν “γι’ αυτούς χωρίς αυτούς”, όπως ειπώθηκε. Μάλιστα, υπό το βάρος των εργοδοτικών εκβιαστικών διλλημάτων “ή δουλεύετε ή το κλείνουμε το μαγαζί”, το γλυκό ήρθε κι έδεσε! (Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προειδοποίηση του διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Παντελή Καψή προς τους δημοσιογράφους πως το ημερήσιο φύλλο θα “κατεβάσει ρολά” αν αυτοί “τολμήσουν” και απεργήσουν! Εξάλλου, ήταν σχεδόν βέβαιη η από κοινού προσφυγή των διοικήσεων ΔΟΛ-ΠΗΓΑΣΟΥ (αυτό θα πει εργοδοτικός συντονισμός!) στη Δικαιοσύνη προκειμένου να κηρυχθούν οι απεργίες “παράνομες και καταχρηστικές”… Τελικώς, έγινε ψηφοφορία μεταξύ των εργαζομένων! Αποτέλεσμα; 112 υπέρ της κήρυξης ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ (22 κατά) αν και ΚΑΤΑτης συγκεκριμένης απεργίας που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ τάχθηκαν 95 και μόνο 40 ΥΠΕΡ. Έτσι η 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ είναι στον αέρα! Πέρα από τη ματαίωση της απεργίας, η “ανταρσία” αυτή των συντακτών του “ΒΗΜΑΤΟΣ” στρέφεται κατά του “δικαιώματος”της ΕΣΗΕΑ να παίρνει αποφάσεις για κινητοποιήσεις χωρίς να έχουν προηγηθεί “νομιμοποιητικές” αποφάσεις από τη βάση των εργαζομένων μέσω των γενικών τους συνελεύσεων και ακυρώνει και τη δυνατότητά της να διαπραγματεύεται τις ΣΣΕ. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η συγκεκριμένη απόφαση στη συγκεκριμένη στιγμή, εξυπηρετεί τον αγώνα των εργαζομένων στα συγκεκριμένα “μαγαζιά” και αν τελικώς οι τελευταίες εξελίξεις εκληφθούν από τη συγκεκριμένη εργοδοσία αλλά και από άλλους μεγαλο-εκδότες ως ένδειξη αδυναμίας του συνδικαλιστικού κινήματος να απαντήσει στις αυθαιρεσίες, τις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία που παρουσιάζουν έξαρση με την επίκληση και μόνο της “κρίσης”, γενικώς!

Αντιστοίχως, στην αντίστοιχη χθεσινή συνέλευση εργαζομένων στον ΠΗΓΑΣΟ στην οποία ήταν παρόντες/παρούσες οι: πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Π. Σόμπολος, γ.γ. Αντ. Νταβανέλλος, αντιπρόεδρος Ν. Νταουντάκη και τα μέλη του ΔΣ Χρ. Κυρίτσης, Π. Ράμμος, διεξήχθη ψηφοφορία. Και εκεί το αποτέλεσμα βρήκε τους περισσότερους να έχουν θετική γνώμη για την κήρυξη ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ αλλά αρνητική γνώμη για την κήρυξη της συγκεκριμένης απεργίας της ΕΣΗΕΑ! Ειδικότερα, στην εφημ. “ΕΘΝΟΣ”, ΥΠΕΡ της απεργίας ψήφισαν 16, υπέρ της απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ 70 και να μη γίνει καθόλου απεργία 32. Στην εφημ. «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» 21 υπέρ της 48ωρης, 31 κατά, 40 υπέρ απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ και 13 κατά. Στην εφημ. «Goal News» 48 ψήφισαν κατά της 48ωρης και 5 υπέρ.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s