Αρχική > ειδήσεις > Δικαιώθηκε νοσηλευτής σε ιδιωτικο νοσοκομείο

Δικαιώθηκε νοσηλευτής σε ιδιωτικο νοσοκομείο

28 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από Zougla.gr

Στον Συνήγορο του Πολίτη προσέφυγε ένας νοσηλευτής σε ιδιωτικό νοσοκομείο επειδή ο εργοδότης του αρνήθηκε να του χορηγήσει, αντί του μειωμένου ωραρίου, συνεχόμενη ισόχρονη άδεια διάρκειας 3,5 μηνών με πλήρεις αποδοχές.

Ο εργοδότης, σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, επικαλέστηκε ότι ο εργαζόμενος δεν έχει αυτό το δικαίωμα, εφόσον η σύζυγός του δεν μπορεί να προσκομίσει βεβαίωση εργοδότη ότι δεν κάνει αυτή χρήση της άδειας, επειδή είναι αυτοαπασχολούμενη (οδοντίατρος).


Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε εγγράφως στη Διοίκηση του νοσοκομείου, διατυπώνοντας τη θέση ότι θα έπρεπε να αναγνωριστεί αυτοτελές δικαίωμα μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα εναλλακτικής ισόχρονης άδειας στον συγκεκριμένο εργαζόμενο, ανεξάρτητα από το αν η σύζυγός του ασκεί ελεύθερο επάγγελμα.

Επιπλέον, η Αρχή υποστήριξε ότι η απαίτηση της ΕΓΣΣΕ να προσκομίζει ο πατέρας βεβαίωση εργοδότη της μητέρας για μη χρήση του μειωμένου ωραρίου απ’ αυτήν, προκειμένου να μπορεί να κάνει ο ίδιος χρήση της άδειας, περιορίζει το δικαίωμα αυτό μόνο σε όσους πατέρες έχουν σύζυγο που απασχολείται ως μισθωτή (με σχέση εξαρτημένης εργασίας). Όμως, ο περιορισμός αυτός συνιστά διάκριση λόγω φύλου σε βάρος των ανδρών εργαζομένων.

Στη συνέχεια, η Διεύθυνση προσωπικού του νοσοκομείου ζήτησε γνωμοδότηση για το θέμα από τη Νομική υπηρεσία. Ο Συνήγορος συνεργάστηκε με τη Νομική υπηρεσία του νοσοκομείου για την έκδοση της γνωμοδότησης, η οποία υπήρξε θετική για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο. Ωστόσο, η Νοσηλευτική Υπηρεσία του νοσοκομείου αρνήθηκε και πάλι τη χορήγηση της συνεχόμενης ισόχρονης άδειας ανατροφής παιδιού στο νοσηλευτή, επικαλούμενη γενικώς υπηρεσιακές ανάγκες.

Η ανεξάρτητη αρχή απέστειλε νέο έγγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, στο οποίο υποστήριξε ότι η παροχή ή μη της συναίνεσης του εργοδότη για τη χορήγηση της ισόχρονης άδειας εξαρτάται μεν από την εκ μέρους του στάθμιση των λειτουργικών αναγκών και της αποδοτικότητας της επιχείρησης, ελέγχεται όμως για καταχρηστική άσκηση δικαιώματος. Επίσης, επικαλέστηκε την εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σε συναφή υπόθεση, με την οποία συντάχθηκε πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Τελικώς, η Διεύθυνση Προσωπικού του νοσοκομείου ανταποκρίθηκε θετικά στο νέο έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής και χορήγησε εν τέλει στο νοσηλευτή σύζυγο αυτοαπασχολούμενη άδεια ανατροφής τέκνου 3,5 μηνών με πλήρεις αποδοχές.

Advertisements
Κατηγορίες:ειδήσεις Ετικέτες: ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s