Αρχική > ειδήσεις > «ΕΛΒΙΟΝΥ»:«Λουκέτο» στη μοναδική δημόσια μονάδα συρίγγων

«ΕΛΒΙΟΝΥ»:«Λουκέτο» στη μοναδική δημόσια μονάδα συρίγγων

21 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από Ριζοσπάστης Ριζοσπάστη

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

Ταφόπλακα στη μοναδική – πλέον – δημόσια μονάδα παραγωγής υγειονομικού υλικού επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας, την ώρα που τα νοσοκομεία μένουν χωρίς αναλώσιμα υλικά και οι προμηθευτές πιέζουν ασφυκτικά για τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Πρόκειται για την Ελληνική Βιομηχανία Νοσοκομειακού Υλικού ΑΕ (ΕΛΒΙΟΝΥ), που βρίσκεται στην Κόρινθο, και παράγει σύριγγες, αλλά εδώ και δύο περίπου χρόνια βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη» εξαιτίας των εναλλασσόμενων αποφάσεων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να μειώσουν τα λειτουργικά κόστη μέσω των συγχωνεύσεων περιορίζοντας το προσωπικό μόλις σε εννιά άτομα (πριν τη συγχώνευση, το 2008, το προσωπικό έφτανε τα 50 άτομα, που πριν χρόνια έφταναν τα 120 άτομα). Η τελευταία απόφαση ήρθε την περασμένη Παρασκευή απ’ τη Διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας ΑΕ (ΙΦΕΤ ΑΕ) – στο οποίο συγχωνεύτηκε η ΕΛΒΙΟΝΥ – και το οποίο ζητά τη μεταφορά του προσωπικού στην έδρα του, στην Παλλήνη. Αυτή η μεταφορά θα σημάνει και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της ΕΛΒΙΟΝΥ, καθώς θα μπει και τυπικά «λουκέτο».

Το εργοστάσιο της Κορίνθου ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία «DIMES», που στη δεκαετία του 1980 – μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων – περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου καθώς εξαγοράστηκε απ’ τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) με μέτοχο 100% το Ελληνικό Δημόσιο. Εκτός απ’ τη μονάδα της Κορίνθου η ΕΛΒΙΟΝΥ έχει και μια μονάδα στην Μαγούλα, όπου γίνεται ακτινοβόληση συρίγγων και άλλων πλαστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων με ακτινοβολία «γ» – η οποία γίνεται, επίσης, μόνο στην Αμερική. Διαδικασία απαραίτητη γιατί εγγυάται την ασφάλεια των συρίγγων.

Το 2008 και με απόφαση του υπουργείου Υγείας ξεκίνησε η διαδικασία συγχώνευσης των μονάδων Κορίνθου και Μαγούλας στο ΙΦΕΤ, που προήλθε απ’ τη συγχώνευση της «Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας» και της «Κρατικής Φαρμακαποθήκης» και με σκοπό – όπως περιγράφεται στον ιδρυτικό νόμο – την υποβοήθηση και προώθηση του έργου του ΕΟΦ.

Τελικά μέσα από όλο αυτό το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων η κατάληξη είναι – όχι η προαγωγή της δημόσιας υγείας – αλλά η απογύμνωση της χώρας από κάθε παραγωγική – και μάλιστα με υψηλές προδιαγραφές – δραστηριότητα υγειονομικού υλικού και η παράδοση του εφοδιασμού των νοσοκομείων στις επιδιώξεις των κάθε είδους προμηθευτών, που σε ορισμένες περιπτώσεις εισάγουν υλικά αμφίβολης ποιότητας, που φτάνουν ν’ αποσύρονται μέχρι κι απ’ την κυκλοφορία. Η ΕΛΒΙΟΝΥ θα μπορούσε να παράγει 15-18 εκατομμύρια σύριγγες, που καλύπτουν το 20% των αναγκών των νοσοκομείων. Παλιότερα η ΕΛΒΙΟΝΥ παρήγαγε μέχρι και 42 εκατ. σύριγγες καλύπτοντας μέχρι και το 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς.

Απ’ τον Ιούλη του 2009 η διοίκηση της ΕΛΒΙΟΝΥ στην Κόρινθο είχε προειδοποιήσει τον ΙΦΕΤ ότι χρειάζονται κάποια πιστοποιητικά και ορισμένες επισκευές. Η κυβέρνηση άφησε το εργοστάσιο, όπως ήταν, και επιπλέον έκανε παραγγελίες για εκατομμύρια βελόνες καθώς και το πλαστικό έμβολο των συρίγγων, που μένουν στις αποθήκες αχρησιμοποίητα καθώς λείπει το πλαστικό περίβλημα που έφτιαχνε το εργοστάσιο!

Κι ύστερα έρχεται η κυβέρνηση και μιλά για εξορθολογισμό των οικονομικών της υγείας, όταν η ίδια με τις αποφάσεις της σπαταλά δημόσιο χρήμα…

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s