Αρχική > ανακοινώσεις > ΙΝΕ_ΓΣΕΕ: Μειώθηκαν 4,4% οι μέσες αποδοχές

ΙΝΕ_ΓΣΕΕ: Μειώθηκαν 4,4% οι μέσες αποδοχές

16 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από http://www.ethnos.gr/

Το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας «βλέπει» «εξαφάνιση» της αγοραστικής δύναμης τη διετία 2010-11. Τα μέτρα λιτότητας θα επιδεινώσουν την επόμενη τριετία το βιοτικό επίπεδο μισθωτών – συνταξιούχων κατά 30%

Μείωση κατά 4,4% των μέσων πραγματικών αποδοχών το 2010 και εκτίναξη της ανεργίας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πενήντα ετών «βλέπει» το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Αρκεί να αναφερθεί πως το 25% της προόδου που είχε συντελεστεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας στην αγοραστική δύναμη θα «χαθεί» τη διετία 2010-2011.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των μισθωτών περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, που παρουσιάζεται σήμερα. Στην έκθεση χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Τα μέτρα λιτότητας που θα γνωρίσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι την προσεχή τριετία θα επιδεινώσουν τουλάχιστον το βιοτικό τους επίπεδο κατά 30% και θα μειώσουν σημαντικά το επίπεδο ζήτησης και κατανάλωσης«.

Αρκεί να αναφερθεί πως οι μέσες πραγματικές αποδοχές των Ελλήνων θα πέσουν από το 82,5% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 κρατών-μελών στο 78%. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα οπισθοχωρήσουν κατά μία πενταετία και θα φτάσουν στο επίπεδο των ετών 2004-2007.

Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην έκθεση «το επίπεδο σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τιμές καταναλωτή είναι 94% (ακριβή χώρα), η παραγωγικότητα της εργασίας είναι 92% (χώρα πολλών ωρών και έντασης εργασίας) και οι μισθοί είναι 82%, το επίπεδο των οποίων συμπαρασύρει και το επίπεδο των συντάξεων».

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία της έρευνας του ΙΝΕ- ΓΣΕΕ είναι τα ακόλουθα:

  • Οι μέσες ετήσιες αποδοχές το 2009 στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 28.548 ευρώ έναντι 39.652 ευρώ κατά μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 κρατών. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο σε τρεις χώρες -Κύπρο, Σλοβενία και Πορτογαλία- οι μέσες ετήσιες αποδοχές είναι χαμηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα.
  • Το 50% των πλήρως απασχολουμένων μισθωτών στην Ελλάδα αμειβόταν το 2009 με ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές μικρότερες των 1.550 ευρώ.
  • Η αγοραστική δύναμη του μέσου ακαθάριστου μισθού στην Ελλάδα ανερχόταν πέρσι στο 82,4% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης των 15 κρατών-μελών.
  • Τη διετία 2009-2010 ο όγκος της ιδιωτικής κατανάλωσης συρρικνώθηκε κατά 5,5% παρασύροντας σε ύφεση την ελληνική οικονομία. Η συρρίκνωση αναμένεται να συνεχιστεί το 2011 κατά 2,4%. Ετσι την τριετία 2009-2011 η συνολική μείωση θα φτάσει σε 8%.
  • Ενα στα τέσσερα ευρώ που παράγονται στην ελληνική οικονομία δεν φορολογείται και η φορολογική ανισότητα μισθών και κερδών έχει υπερβεί κάθε όριο. Η πραγματική φορολόγηση για τα κέρδη ανέρχεται σχεδόν στο ήμισυ του κοινοτικού μέσου όρου (15,9% για την Ελλάδα έναντι 33% στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 25).

«Οι άνεργοι θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο»

Εκρηξη της ανεργίας αναμένεται το επόμενο διάστημα, με πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα να αναζητούν δουλειά. Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας θα υπερβεί το 20% και θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πενήντα ετών.

Είναι χαρακτηριστικό πως -σύμφωνα και με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- την τριετία 2009-2011 θα έχουν χαθεί σωρευτικά 175.000 θέσεις εργασίας. Μάλιστα ο αριθμός των απασχολουμένων θα έχει υποχωρήσει κατά μία πενταετία, δηλαδή θα επανέλθει στο επίπεδο του 2006.

Για πρώτη φορά μετά το 1991 μειώνεται η μισθωτή απασχόληση, εξέλιξη που οφείλεται στον περιορισμό των μόνιμα απασχολουμένων. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το πρόβλημα είναι πως οι μόνιμα απασχολούμενοι μειώνονται για πρώτη φορά από το 1968, ενώ αντιθέτως ο αριθμός των ευέλικτα απασχολουμένων αυξάνεται (μερική, προσωρινή εργασία).

Αρκεί να αναφερθεί πως το ποσοστό των προσωρινά εργαζομένων αυξήθηκε από το 10,5% το πρώτο τρίμηνο του 2007 σε 12,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Ωστόσο, η προσωρινή εργασία αποτελεί κυρίως λύση ανάγκης, καθώς μόνο 13.000 από τους 355.000 εργαζόμενους δήλωσαν πως δεν επιθυμούσαν μια μόνιμη δουλειά.

Ασφαλιστικό
Οι νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών


Οι νέοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Oπως χαρακτηριστικά τονίζεται, «ο συνδυασμός του χαμηλότερου συντάξιμου μισθού και του μειωμένου δείκτη αναπλήρωσης οδηγεί σε σαφώς μικρότερες συντάξεις».

Μείωση

Η μείωση-με βάση την έρευνα- μπορεί να φτάσει σταδιακά από 25% μέχρι και 50% για τους νέους που θα συνταξιοδοτηθούν μετά το 2015 με βάση το καινούργιο σύστημα. Μάλιστα, «όσο απομακρυνόμαστε προς το μέλλον τόσο περισσότερο θα μειώνονται οι συντάξεις, καθώς θα ωριμάζει το νέο σύστημα». Στην έκθεση αναφέρεται ακόμη πως «όσοι θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι το τέλος του έτους κλειδώνουν τα σημερινά όρια ηλικίας και μπορούν να παραμείνουν στην εργασία όσο χρόνο επιθυμούν χωρίς δυσμενείς συνέπειες».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Advertisements
Κατηγορίες:ανακοινώσεις Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s