Αρχική > ανακοινώσεις > Έκθεση ΔΝΤ: Έκρηξη της ανεργίας και νέα μέτρα

Έκθεση ΔΝΤ: Έκρηξη της ανεργίας και νέα μέτρα

16 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από http://www.apogevmatini.gr

Έκρηξη της ανεργίας στην επόμενη διετία προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ενώ ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για την αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών και την πάταξη της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα των «εύπορων φοροφυγάδων».

Αφήνει παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, αν η υστέρηση των εσόδων εξακολουθήσει και στους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι από το 11,8% που θα διαμορφωθεί φέτος, από το 9,4% του 2009, το 2011, θα αυξηθεί δραματικά στο 14,6% και το 2012 στο 14,8%. Θα αρχίσει να υποχωρεί από το 2013 όταν μειωθεί οριακά στο 14,3%. Αιτία είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, που επιτείνεται από το σκληρό πρόγραμμα του μνημονίου, με αποτέλεσμα η μείωση του ΑΕΠ φέτος να φτάσει στο 4%, στο –2,6% το 2011 και να αυξηθεί στο 1,1% το 2012.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού, το ΔΝΤ σημειώνει ότι «το φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πάει καλά, αλλά υπάρχουν προφανή σημεία πίεσης. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι περικοπές δαπανών της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το στόχο που έχει τεθεί κατά 4 δισ. ευρώ, αντισταθμίζοντας έτσι την υστέρηση των φορολογικών εσόδων και τις υπερβάσεις δαπανών στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση». Τονίζει επίσης ότι «το ΔΝΤ συμμερίζεται την εκτίμηση των αρχών ότι αυτό είναι πιθανό, και ότι σε αυτό το σημείο δεν δικαιολογούνται επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα».

Η έκθεση αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου, υπάρχει υστέρηση εσόδων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, κάνοντας ειδική αναφορά στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ για επίτευξη των ετήσιων στόχων, χωρίς να χρειαστούν επιπλέον μέτρα.

Παραδέχεται επίσης ότι παρά τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών, το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, απόδειξη –όπως επισημαίνει το ΔΝΤ- ότι οι αγορές δεν έχουν ηρεμήσει όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεγαλύτερη πρόκληση της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια θα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και η βελτίωση του ελέγχου των δαπανών. «Η αξιοπιστία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη μεγαλύτερη συμμόρφωση προς τις φορολογικές υποχρεώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως, εξάλλου, αναφέρεται, για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών κινδύνων που παραμένουν σημαντικοί, προβλέπονται ότι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται βήματα για την καλύτερη λειτουργία των φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται, ότι αν και η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη, η προσπάθεια συγκρούεται με μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα φοροδιαφυγής, αλλά και έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Τέλος συστήνει να δοθεί έμφαση στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στον τουρισμό και στο λιανικό εμπόριο, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη, αλλά και να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις που ακόμα καθυστερούν.

Advertisements
Κατηγορίες:ανακοινώσεις Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s