Αρχική > ειδήσεις > «Φαστ τρακ» για επενδύσεις, «θα δούμε» για εργαζόμενους

«Φαστ τρακ» για επενδύσεις, «θα δούμε» για εργαζόμενους

13 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments
της Δ. ΚΑΔΔΑ, από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Παράθυρο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011, αλλά και η αναγγελία «Δικτύου Προστασίας» ύψους 4,5 δισ. ευρώ με… ξένα λεφτά (κοινοτικά κονδύλια που θα μεταφερθούν από άλλα έργα και χρέη προς τον ΟΑΕΔ), ήταν το κοινωνικό πακέτο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Συνοδεύθηκε από μια αόριστη σύσταση προς τον υπουργό Οικονομικών να δει αν υπάρχουν λεφτά για παροχές προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, που θα δοθούν φέτος τον χειμώνα, ενώ δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στα 100 εκατ. ευρώ του Ταμείου Φτώχειας, τα οποία παραμένουν στα κρατικά ταμεία.

Για τις επιχειρήσεις προανήγγειλε περαίωση-«μαμούθ», μείωση της φορολογίας στα κέρδη που θα επανεπενδυθούν, αλλά και το φιλόδοξο σχέδιο προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων (fast track), αποφεύγοντας όμως να λάβει θέση για τις έντονες αντιδράσεις που εξέφρασαν (κατά την παρουσίασή του την προηγούμενη Παρασκευή) οι υπουργοί που έχουν συναρμοδιότητα σε θέματα επενδύσεων.

Απέφυγε επίσης να απαντήσει και για το αν προτίθεται, στο πλαίσιο ανάπτυξης ενεργειακών επενδύσεων, να προχωρήσει σε συνεκμετάλλευση του πλούτου του Αιγαίου με την Τουρκία.

Επενδύσεις

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε πλήθος επενδυτών από διάφορες χώρες (Ρωσία, Ισραήλ, Κίνα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.). Επίσης έκανε λόγο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου με το ίδιο όχημα, φέρνοντας ως παράδειγμα την έκταση στο Ελληνικό και αναφέρθηκε σε συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με την Εκκλησία για την αξιοποίηση της περιουσίας της.

Προανήγγειλε ειδικό φορολογικό καθεστώς δεκαετούς ορίζοντα από τη δημιουργία της επένδυσης για όσες εταιρείες μετέχουν στον νέο νόμο, αλλά και τη δημιουργία συμβουλίου επενδύσεων με ξένους επιχειρηματίες. Είπε ότι το συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα θα φέρει 44,44 δισ. ευρώ έως το 2015 δημιουργώντας 210.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 27.000 θα είναι πλήρους απασχόλησης.

Ανακοίνωσε επίσης την έλευση του πρώην διοικητή της ΕΚΤ Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος θα είναι άμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα δημοσιονομικά, φορολογικά και τραπεζικά.

Ασφαλιστικό

Ο πρωθυπουργός στο οικονομικό πεδίο:

**Δεν απέκλεισε ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011 ανάλογα με τα αποτελέσματα της μελέτης της Εθνικής Αναλογιστής Αρχής. Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο Μνημόνιο απαιτεί έως τον Δεκέμβριο να ολοκληρωθεί μελέτη για τις βασικές συντάξεις και έως τον Μάρτιο για τις επικουρικές. Οι μελέτες θα ελεγχθούν και από την τρόικα. Αν κάποια από αυτές δείξει ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν πάνω από 2,5% του ΑΕΠ έως το 2060, η κυβέρνηση υποχρεούται σε νέα μεταρρύθμιση (ξεχωριστή για κύριες και επικουρικές) έως το τέλος Ιουλίου.

**Στο Δίχτυ Προστασίας παρουσίασε κίνητρα 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία 175.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, την προστασία 300.000-500.000 εργαζομένων το επόμενο 12μηνο, πρόγραμμα αυτασφάλισης και κοινωνικής εργασίας για τους απολυμένους 55-64 ετών και δωρεάν υγεία για τους ανέργους.

Επίσης πόροι του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ αξίας 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τις ευάλωτες ομάδες, τους νέους άνεργους, τα άτομα με αναπηρία και τη στήριξη των οικογενειών.

Τα λεφτά δεν βρέθηκαν τώρα, υπάρχουν εδώ και χρόνια: προέρχονται από χρέη του ΙΚΑ (ασφαλιστικές κρατήσεις) προς τον ΟΑΕΔ και κονδύλια του ΕΣΠΑ τα οποία θα μεταφερθούν από άλλες δράσεις.

**Επανέλαβε ότι ο τόπος χρειάζεται έναν ισχυρό δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με απόφαση της κυβέρνησης αφού συνυπολογισθούν υπόψη οι αξιολογήσεις των συμβούλων. Εύσημα έδωσε όμως και στην Εθνική για την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου.

**Δεσμεύθηκε ότι θα μειωθεί το έλλειμμα κατά 12 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αισιοδοξώντας ότι θα κλείσει η ψαλίδα στα έσοδα χωρίς πρόσθετα μέτρα.

**Απέρριψε σενάρια περί νέας απόσυρσης αυτοκινήτων, ενώ ανακοίνωσε την αναβολή -προς το παρόν- της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, γιατί δεν υπάρχει τώρα μηχανισμός επιστροφής τής επιπλέον δαπάνης. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, ο φόρος να επιβληθεί από τον Ιανουάριο ενδεχομένως μαζί με τη μερική αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 11% σήμερα, που δεν αποκλείστηκε. Προανήγγειλε επίσης, «κοινωνικά τιμολόγια» της ΔΕΗ.

Φοροδιαφυγή

**Ανακοίνωσε ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα σε ξένες τράπεζες για την εύρεση φοροφυγάδων, ότι ξεκινά περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων και όσων εκκρεμούν στα δικαστήρια. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα αρθεί η δυνατότητα «να χρησιμοποιείται η δικαστική προσφυγή ως μέσον φοροαποφυγής», θα τιμωρείται η φοροδιαφυγή ως ποινικό αδίκημα και θα αυστηροποιείται το «πόθεν έσχες».

**Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα στο μέλλον, λέγοντας ότι αν δεν οδηγηθούμε σε ανάπτυξη με βάση τη γνώση και την καλοπληρωμένη παιδεία θα πιεζόμαστε ως χώρα να μειώνουμε μισθούς ανταγωνιζόμενοι χώρες με ανειδίκευτο δυναμικό.

Advertisements
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s