Αρχική > ανακοινώσεις > ΓΣΕΕ: Ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς

ΓΣΕΕ: Ανατροπές στο εργασιακό καθεστώς

7 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από http://www.imerisia.gr

Καθεστώς «εργασιακής ζούγκλας» θα φέρει η επιχειρούμενη, με τους Ν. 3845 και 3863/2010, επέμβαση στο σύστημα των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, σε εφαρμογή του Μνημονίου.

Και αυτό διότι οι αμοιβές θα διαμορφωθούν σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από τα κατώτατα όρια που προβλέπουν η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση και οι κλαδικές συμβάσεις καθώς και καταγράφονται υπερβάσεις ωραρίων εργασίας, περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων και κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης συλλογικής αυτονομίας αλλά και του ρόλου των συνδικάτων.

Την παραπάνω προειδοποίηση απηύθυνε χθες η ΓΣΕΕ με επιστολή που έστειλε στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ζητώντας την ανάκληση των μέτρων.

Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων τα εξής:

Η κατάργηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων σε όλο τον κλάδο με την κήρυξή τους ως γενικά υποχρεωτικών «θα κλονίσει την αποτελεσματικότητα των συλλογικών ρυθμίσεων και θα ανατρέψει την ισορροπία του συστήματος». Με την αποχώρησή τους από τις αντίστοιχες εργοδοτικές οργανώσεις, εργοδότες θα αποκλείουν τη δέσμευσή τους από τη ΣΣΕ.

Κάθε εργοδότης θα μπορεί, μέσω της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο επιχείρησης, να επιβάλλει ευκολότερα χειρότερους όρους «πιέζοντας» είτε με το κλείσιμο ή τη μεταφορά της επιχείρησης σε άλλη χώρα είτε με την απειλή απολύσεων και την εισαγωγή μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας.

Ειδική αναφορά κάνει η ΓΣΕΕ και στο θεσμό της Διαιτησίας για τον οποίο αναμένεται να εκδοθεί, το αργότερο έως τα μέσα Οκτωβρίου, Προεδρικό Διάταγμα που θα αλλάζει τους όρους προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Advertisements
Κατηγορίες:ανακοινώσεις Ετικέτες:
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s