Αρχική > ειδήσεις > Μείωση του κράτους και ελευθερία στα ιδιωτικά κεφάλαια ζητεί ο ΣΕΒ

Μείωση του κράτους και ελευθερία στα ιδιωτικά κεφάλαια ζητεί ο ΣΕΒ

26 Αυγούστου 2010 Σχολιάστε Go to comments

από την ΑΥΓΗ

Μνημόνιο με περιεχόμενο σε συμφωνία με τις αντίστοιχες απαιτήσεις της τρόικας υπέρ των βιομηχάνων και των μεγαλοεπιχειρηματιών, με την επίφαση της ανάπτυξης, έχει καταρτίσει ο ΣΕΒ ζητώντας μείωση του κράτους και απελευθέρωση των ιδιωτικών κεφαλαίων, ενώ ασκεί κριτική στις πολιτικές του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στο Μνημόνιο, που έχει κατατεθεί από τον περασμένο μήνα στο υπουργείο Οικονομίας και δημοσιοποιήθηκε χθες, ο ΣΕΒ ζητεί ταχεία μείωση της κρατικής κυριαρχίας και του παρεμβατισμού στην οικονομία με την απελευθέρωση όλων των αγορών και την εγκαθίδρυση συνθηκών ανταγωνισμού που θα οδηγήσουν σε μείωση της κρατικής σπατάλης και της γραφειοκρατίας και απαλευθέρωση του δυναμισμού των “υγιών δημιουργικών δυνάμεων της χώρας”. Όπως επισημαίνεται, δεν χωρούν πλέον πολιτικές υποσχέσεις επερχόμενων αλλαγών, ράθυμοι ρυθμοί ανάλυσης και διαβούλευσης και περιστασιακές πρωτοβουλίες συχνά άτολμης και καθυστερημένης νομοθέτησης.

Ειδικότερα αναφέρεται στο υπουργείο Οικονομίας ως το κατεξοχήν υπεύθυνο για τη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν αναληφθεί οι περισσότερες πρωτοβουλίες που θεωρεί ο ΣΕΒ απαραίτητες, ενώ το υπουργείο επικεντρώνει τη δραστηριότητά του σε σειρά παρεμβάσεων “που από τη φύση τους εκφράζουν μια άκρατη παρεμβατική διάθεση και μια δυσπιστία στην επιχειρηματικότητα και στη λειτουργία της αγοράς”. Ιδιαίτερα δε, τονίζεται, όταν περιορίζεται αποκλειστικά στους τομείς της αγοράς “που είναι εκ των πραγμάτων ανοιχτές σε έντονο ανταγωνισμό (τράπεζες, καταναλωτικά αγαθά, λιανεμπόριο), ενώ ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες για μείωση του κρατικού παρεμβατισμού και της κρατικής κυριαρχίας στις αγορές ελλείπουν ή χωλαίνουν, δημουργώντας κλίμα αποθάρρυνσης της επιχειρηματικής δράσης”.

Επενδυτικός νόμος

Συγχρόνως ο ΣΕΒ απέστειλε τις παρατηρήσεις του για το νέο επενδυτικό νόμο στο υπουργείο Οικονομίας αξιώνοντας περισσότερα προνόμια για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Συγκεκριμένα θεωρεί ότι δεν καταβάλλεται καμία σοβαρή προσπάθεια για ενθάρρυνση του προσανατολισμού των επενδυτών προς το κίνητρο της ισοδύναμης φορολογικής απαλλαγής, και σημειώνει ότι η πρόβλεψη για επιχορηγήσεις μικρών επιχειρήσεων θα επιφέρει κόστος και καθυστερήσεις και προτείνει απεμπλοκή από τις διαδικασίες του νόμου των προτάσεων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επιδιώκουν το κίνητρο της επιχορήγησης, εφόσον το ύψος του προϋπολογισμού δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Τέλος εκφράζει επιφύλαξη ως προς τις ρυθμίσεις για την εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων και προτείνει να ενεργοποιούνται κατ’ απόλυτη οικονομία και μόνον εφόσον το σχέδιο συνοδεύεται από τη δέσμευση χρηματοπιστωτικού ιδρύματος για συμμετοχή στη χρηματοδότηση καθώς και την αυστηρή τήρηση των σχετικών ευρωπαϊκών κανόνων. Γενικά θεωρεί ότι το νομοσχέδιο παραπέμπει σε μεγάλο αριθμό μελλοντικών κανονιστικών πράξεων που απειλούν με καθυστερήσεις και ζητεί να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ρυθμίσεις έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) απέστειλε στο υπουργείο τις παρατηρήσεις της κατ’ άρθρο και γενικά σημειώνει ότι πρόκειται απλά για επενδυτικό και όχι για αναπτυξιακό νόμο καθώς το αναπτυξιακό ζήτημα είναι ευρύτερο.

Advertisements
Κατηγορίες:ειδήσεις Ετικέτες: , ,
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s